nieuwsbrabantse megastal

Toch groen licht voor ‘megavarkensstal’ pal bij een natuurgebied

De bestuursrechter in Den Bosch vernietigde in 2019 de vergunningen, tot grote vreugde van natuurbeschermingsorganisaties, maar de Raad van State verwierp woensdag dat besluit: de bouw van een zwaar omstreden ‘megastal’ voor varkens gaat daarom toch door, ondanks de stikstofcrisis. 

De lang slepende zaak over ‘de megastal die niemand wil’ was aangespannen door de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De lang slepende zaak over ‘de megastal die niemand wil’ was aangespannen door de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een Brabantse varkensondernemer mag toch een stallencomplex voor 19 duizend varkens bouwen in het buitengebied van Oirschot pal op de grens met natuurgebied Kampina. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag is gepubliceerd.

Anderhalf jaar geleden had de bestuursrechter in Den Bosch nog een streep gehaald door het omstreden plan. Maar de ondernemer ging in beroep tegen die uitspraak en kreeg dus gelijk van het hoogste rechtscollege.

De lang slepende zaak over ‘de megastal die niemand wil’ was aangespannen door de Brabantse Milieufederatie en Natuurmonumenten.  Ook de provincie, de gemeente Oirschot en omwonenden zijn tegen het varkenscomplex zo dicht bij een van de mooiste natuurgebieden van Brabant.

Beide natuurbeschermingsorganisaties reageerden woensdag zwaar teleurgesteld. Want de Kampina, niet ver van de Oisterwijkse Vennen, heeft zwaar te lijden onder de uitstoot van ammoniak, stellen zij. Daardoor wordt bijvoorbeeld de paarse heide steeds meer overwoekerd door het pijpenstrootje en andere grassen.

Piekbelaster

‘Onbegrijpelijk dat in het licht van de huidige stikstofcrisis toch ruimte wordt geboden aan een nieuwe piekbelaster nabij een al zo zwaar overbelast natuurgebied’, zegt Toon Loonen van Natuurmonumenten. ‘Dit kan niet de bedoeling zijn in een tijd dat alles in het werk wordt gesteld om piekbelasters rondom Natura 2000-gebieden uit te kopen.’

De uitspraak van de Raad van State is een lange, ingewikkelde juridische verhandeling die zelfs opgedeeld is in drie afzonderlijke uitspraken. Want het gaat niet alleen om een natuurvergunning die de provincie Brabant al in 2013 heeft verleend, maar ook om een bouw- en milieuvergunning die de gemeente Oirschot daarna toekende, en zelfs om een derde omgevingsvergunning die de gemeente enkele jaren geleden uitgaf.

De varkenshouder kreeg al acht jaar geleden toestemming om 19 duizend varkens te houden aan de rand van de Kampina. Maar hij liet de verouderde stallen aanvankelijk leegstaan. Toen Brabant de stikstofregels aanscherpte, wilden provincie en gemeente alsnog een stokje steken voor de komst van een megastal zo dicht bij kwetsbaar natuurgebied. Maar dat bleek juridisch gecompliceerd en schier onmogelijk.

Stikstofcrisis

Toen de nationale stikstofcrisis in 2019 losbarstte leken de tegenstanders wel succes te boeken. In augustus 2019 ging de vlag uit bij omwonenden en natuurorganisaties toen de bestuursrechter in Den Bosch drie besluiten vernietigde die ruimte boden aan de komst van een megastal met 19 duizend varkens pal naast het natuurgebied.

Maar de Raad van State concludeert nu dat de natuurvergunning van de provincie gewoon overeind kan blijven ‘omdat deze veehouderij door een wetswijziging per 1 januari 2020 inmiddels geen natuurvergunning meer nodig heeft’. Want de vergunning is verleend ‘op basis van intern salderen, waarbij er geen significante gevolgen zijn voor het Natura 2000-gebied Kampina en Oisterwijkse Vennen’. 

De natuurorganisaties zijn het niet eens met dat standpunt. Zij stellen dat er straks 19 duizend varkens ammoniak kunnen uitstoten richting het natuurgebied, terwijl er de afgelopen jaren nul dieren in de stallen stonden. Zij beraden zich op mogelijk vervolgstappen. De provincie Brabant zei de uitspraak woensdag eerst te willen bestuderen alvorens met een reactie te komen. 

Iedereen, behalve de ondernemer zelf, is tegen dit vervuilende bedrijf pal tegen de natuur. ‘Dit is echt de slechtst denkbare plek om een megavarkenstallencomplex neer te zetten.’

In Brabant klinkt de stem tegen megastallen steeds luider. Maar de praktijk blijkt weerbarstig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden