nieuws‘stuwmeerregeling’

Toch ‘generaal alstublieft’ voor álle Groningse schades: 5.000 euro compensatie

Alle circa negentienduizend Groningers die een nog niet herstelde schade door aardbevingen hebben gemeld, krijgen een bedrag van 5.000 euro aangeboden ter compensatie. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief die hij donderdagochtend naar de Tweede Kamer stuurde.

Een gebouw in Zeerijp is verstevigd met balken als gevolg van aardbevingsschade die is ontstaan door de gaswinning van de NAM in het gebied.Beeld ANP

Het eenmalige aanbod, door het ministerie ‘stuwmeerregeling’ gedoopt, is bedoeld om de enorme voorraad aan niet afgehandelde schadeclaims weg te werken. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG), het overheidsloket dat bevingsschade in 2017 overnam van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), boekt nog weinig voortgang.

Bovendien leidden recente aardbevingen bij Westerwijtwerd en Garrelsweer tot een nieuwe hoos aan claims. Woensdag kregen gedupeerden een brief dat de doorlooptijd van de afhandeling van hun schademelding kan oplopen tot drie jaar.

Die termijn vindt ook minister Wiebes (VVD) nu onacceptabel. Het afhandelingsproces wordt enorm vertraagd door een heel procedé van inspecties, rapportages en de mogelijkheden om tegen beoordelingen in beroep te gaan.

In veel gevallen zijn de schades echter relatief klein. Wie gebruikmaakt van het aanbod blijft die hele mallemolen bespaard. Zo moet er volgens Wiebes ‘een betere balans komen tussen perfectie en vaart’. Schades die uiterlijk woensdag gemeld zijn, komen voor de 5.000 euro in aanmerking. Gedupeerden die hun schade voor 1 januari 2019 meldden kunnen er ook voor kiezen hun schade meteen te laten herstellen door een (plaatselijke) aannemer, tot een bedrag van 11 duizend euro. 

De maatregel kost de staat naar schatting eenmalig 95 miljoen euro. Gedupeerden die menen aanzienlijk meer schade te hebben dan 5.000 euro kunnen de aanbieding afslaan en het reguliere inspectietraject ingaan. Maar die route wordt door de stuwmeerregeling danig ontlast en is dus minder langdurig, is de hoop. Ook komen nieuwe schades naar verwachting sneller aan de beurt.

De ‘onorthodoxe maatregel’ zoals Wiebes het ‘generaal alstublieft’ eerder noemde, zou aanvankelijk alleen voor zo’n negenduizend oude schades van voor 1 januari 2019 gelden. Maar dat kwam de bewindsman op kritiek van Groningen en de Tweede Kamer te staan. De harde knip zou leiden tot rechtsongelijkheid en het stuwmeer onvoldoende wegwerken.

Zo werd de gaswinning in Groningen een ‘nachtmerrie’ 

De gaskraan gaat versnel dicht. Maar na de aardbeving bij Westerwijtwerd weet Groningen weer: de aarde laat zich niet temmen.

Premier Rutte (‘een nachtmerrie’) en minister Wiebes gingen vorige week in een debat met de Kamer over de Groningse gaswinning nog eens diep door het stof .

Beleid van de rijksoverheid en een zak geld lossen de problemen niet op, betoogt columnist Diederik Samsom. ‘We hebben met Groningen onze eigen Brexit.’

Noem het een historische correctie: na een monument ter ere van de gaswinning heeft Groningen nu ook een kunstwerk dat het onheil dat het gas bracht symboliseert. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden