Toch geen plaats voor drie topmannen in opvolger GAK

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken heeft ingegrepen bij de fusie van de vijf uitvoeringsinstellingen van WAO en WW. Hierdoor is in de directie van de nieuwe fusie-organisatie UWV geen plaats meer voor de topmannen van drie van de vijf verdwijnende organisaties....

Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen waarin vanaf 2002 GAK, SFB, Guo, Cadans en Uszo moeten gaan samenwerken. Op termijn moet die samenwerking leiden tot een volledige fusie. Maar de aanloop naar de samenwerking verloopt uiterst moeizaam. De ondernemingsraad heeft ernstige bezwaren tegen de veranderingen op het laatste moment.

S. van Driel, de hoogste baas van de WAO-uitvoerder voor ambtenaren Uszo, stapt op. Hij wordt directeur van Loyalis, dochterbedrijf van pensioenfonds ABP voor oudedagsverzekeringen en reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten. De topmannen van Cadans, R. van Es, en van Guo, A. van der Veen, beraden zich nog op hun positie.

Van Driel, Van Es en Van der Veen krijgen in elk geval geen topfunctie binnen het nieuwe UWV. Oorspronkelijk zouden de vijf topbestuurders van de vijf WAO-uitvoerders elk een plek krijgen in de raad van bestuur van het UWV.

Hoogervorst heeft besloten dat het UWV geleid wordt door een kleine raad van bestuur en een 'groepsraad' van directeuren. In de raad van bestuur is alleen nog plaats voor A. Dumig, die nu het GAK leidt, en Th. Fransen van het SFB. Zij worden verantwoordelijk voor uitkeringsuitbetaling en premie-inning. Daarnaast zijn er nog vacatures voor personeelsbeleid en financiën. T. Joustra, nu secretaris-generaal bij het ministerie van Landbouw, wordt bestuursvoorzitter. Nu leidt J. Neervens, topman van het ABP, de aanloop naar de formele oprichting van het UWV. Voor Van Driel, Van Es en Van der Veen was nog wel een plek in de groepsraad voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden