Toch geen geploeter Gouden Koets tussen bouwmateriaal tijdens renovatie Binnenhof

Stel je voor, het Binnenhof is vanaf 2020 geheel afgesloten voor de politiek vanwege een grootschalige renovatie. De binnenplaats is meer dan vijf jaar een opslagruimte voor bouwmateriaal. De historische gebouwen staan in de steigers.

De Gouden Koets op het Binnenhof tijdens Prinsjesdag.Beeld anp

Daar komt op Prinsjesdag de zojuist gerestaureerde Gouden Koets aan. Op het Binnenhof is tussen het bouwmateriaal een pad vrijgemaakt, waardoor het rijtuig de ingang van de Ridderzaal kan bereiken. Publiek is er niet, ceremonieel evenmin. Koning en koningin lopen moederziel alleen de trap van de Ridderzaal op.

Zo gaat het er op Prinsjesdag vanaf 2020 aan toe. Tenminste, in de visie van VVD-minister Blok, verantwoordelijk voor de renovatie van het Binnenhof. Ook al worden alle andere vaste festiviteiten elders gehouden, zoals Veteranendag, hij hecht aan de traditie dat de troonrede in de Ridderzaal wordt uitgesproken.

Prinsjesdag met pracht en praal

Maar zo wil de Tweede Kamer het helemaal niet. Een meerderheid geeft de voorkeur aan een Prinsjesdag met pracht en praal, met een feestelijke rijtour door Den Haag. Daartoe dient VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé woensdag een motie in. Zij krijgt in elk geval steun van PvdA en 50Plus.

De Caluwé heeft nog een tweede reden het anders te willen dan de minister. Prinsjesdag handhaven op het Binnenhof geeft hoe dan ook vertraging in de renovatie. Blok denkt een week per jaar, ingenieursbureau Arcadis schat het eerder op vier weken. En tijd is geld. De Caluwé: 'Alles wat een risico inhoudt op vertraging, moet je proberen uit te sluiten.'

Andere historische plek

Prinsjesdag is een vergadering van de Eerste- en Tweede Kamer samen, de Staten-Generaal, waarbij senaatsvoorzitter Ankie Broekers-Knol voorzitter is. De motie vraagt haar 'een alternatieve locatie voor de viering van Prinsjesdag vast te leggen'. Zij wil nog niet reageren, maar er bestaat geen twijfel dat het verzoek bij haar goed valt. Ze heeft eerder al gezegd dat alles wat de terugkeer van de parlementaire democratie naar het Binnenhof kan bespoedigen haar steun krijgt.

De meest voor de hand liggende nieuwe locatie is de 15de-eeuwse Grote Kerk vlak achter het Buitenhof, door de Oranjes vaak gebruikt. Een mooie historische plek - en ook voor koetsen goed te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden