Toch geen euthanasie voor Frank Van Den Bleeken

Alles was geregeld voor de euthanasie van de Belgische tbs'er Frank Van den Bleeken, tot en met de begrafenis. Maar zijn artsen haakten op het laatste moment af. De Belgische minister van Justitie Koen Geens zet nu als alternatief in op een overplaatsing van Van den Bleeken naar Nederland.

Frank van den Bleeken. Beeld afp

De 51-jarige zedendelinquent Van den Bleeken, die psychisch gestoord is maar bij gebrek aan gepaste opvang in België al dertig jaar in de gewone gevangenis zit, vroeg eind 2010 euthanasie aan. Na een lange procedurestrijd, waarbij Van den Bleeken tevergeefs om een overplaatsing naar een Nederlandse tbs-kliniek vroeg, kreeg hij toestemming om euthanasie te plegen. De dodelijke injectie zou komende zondag worden toegediend.

De arts die de procedure zou uitvoeren, haakte gisteren af. De reden hiervoor behoort tot het medisch beroepsgeheim en is niet bekendgemaakt. De Belgische minister van Justitie Koen Geens (CD&V) besliste daarop dat Frank Van den Bleeken tijdelijk naar het nieuwe Forensisch Pyschiatrisch Centrum in Gent zou worden gestuurd, om daarna waarschijnlijk overgeplaatst te worden naar de longstay-afdeling van een tbs-kliniek in Nederland.

'Ik heb zeer vruchtbare contacten gehad met de Nederlandse staatssecretaris van Justitie Fred Teeven', zei de Belgische minister in een interview op de Vlaamse publieke omroep. 'Nederland staat zeer open voor deze vraag, op de korte termijn. Daar is een opening gemaakt.'

Longstay-afdeling

Van den Bleeken werd als twintiger ontoerekeningsvatbaar verklaard na een lustmoord en vier verkrachtingen. Als geïnterneerde (de Belgische term voor een tbs'er) had hij therapie moeten krijgen, maar door het gebrek aan opvangplaatsen voor geïnterneerden in België, zat hij al bijna dertig jaar in een gewone cel. Hij leed ondraaglijk onder zijn ongeneeslijke psychische aandoening en onder zijn onaangepaste leefomstandigheden en vroeg daarom om euthanasie. Twee psychiaters oordeelden dat hij daar recht op had.

In Nederland kunnen ongeneeslijke tbs'ers zoals Frank Van den Bleeken terecht in een longstay-afdeling, maar in België bestaat dit niet. De opvang van geïnterneerden is in België zeer ontoereikend: door gebrek aan geschikte opvangplaatsen zitten meer dan duizend tbs'ers in een gewone gevangenis, zonder adequate therapie. België is daar al veertien keer voor veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Beeld afp

Niet geschikt

Het gloednieuwe Forensisch Pyschiatrisch Centrum in Gent biedt opvang aan 286 geïnterneerden, maar is gericht op psychiatrische patiënten die kunnen reïntegreren in de maatschappij. Het is niet geschikt voor ongeneeslijke tbs'ers zoals Frank Van den Bleeken.

Zeker vijftien Belgische geïnterneerden hebben in navolging van Van Den Bleeken om euthanasie gevraagd. Minister Geens beloofde binnen zes maanden de nodige maatregelen te nemen om een longstay-afdeling in België op te richten. 'Wat long-stay betreft hebben we een falen van het systeem', zei hij in het interview op de VRT. 'Wij kunnen als beschaafde natie niet anders dan dit tekort te verhelpen.'

De familie van Frank Van den Bleeken, die zijn euthanasie-aanvraag steunde, heeft voorlopig niet gereageerd. Volgens Panorama-journalist Dirk Leestmans 'stond iedereen aan de grond genageld toen men dit te horen kreeg. Alles was geregeld, tot en met de begrafenis. Men was bezig afscheid te nemen. De euthanasie zou nu zondag voltrokken worden, en zes dagen voor die dag krijgt men te horen dat het niet doorgaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden