Nieuws

Toch geen coronapas nodig om op terras te mogen zitten

Het demissionaire kabinet ziet af van de verplichting om per 25 september een coronapas te laten zien op het terras. Wie binnen wil zitten in een horecagelegenheid moet wel een vaccinatie-, herstel- of testbewijs tonen.

Een terras in Utrecht Beeld ANP
Een terras in UtrechtBeeld ANP

Dat zei demissionair minister De Jonge vrijdag na de ministerraad. Het demissionaire kabinet geeft daarmee gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. Een grote meerderheid, de coalitie incluis, riep het kabinet in het coronadebat van donderdag op om het tonen van de pas op terrassen te laten vallen. De besmettingsrisico’s zijn in de buitenlucht veel minder groot dan binnen, zo redeneerde de Kamer.

Tijdens het debat sputterde demissionair premier Rutte nog tegen. Terrassen kunnen druk en chaotisch worden en het is makkelijker voor de handhaving als ze niet te veel uitzonderingen hoeven te maken, zei Rutte. Heel volhardend in dat bezwaar was hij ook weer niet: ‘We zijn het er niet mee eens, maar het is ook geen ramp’, zei hij toen bleek dat een meerderheid van de Kamer tegen coronapassen voor terrasbezoeken was.

Het demissionaire kabinet gaat de wens van de Kamer dan ook ‘gewoon’ uitvoeren. De Jonge zei na het beraad de overwegingen van de Kamer te begrijpen. In restaurants, cafés, nachtclubs en andere horeca blijft het tonen van een coronapas vanaf 25 september wel verplicht.

Voor de extra handhavingstaken die gemeenten door de invoering van de pasverplichting krijgen, trekt het kabinet 45 miljoen euro uit. De meeste grote steden zeiden donderdag tegen de Volkskrant de plicht steekproefsgewijs te gaan handhaven en alleen bij excessen op te treden.

Onder meer Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Halsema (Amsterdam) en burgemeester Van Zanen (Den Haag) keren zich verder tegen de verplichte sluitingstijd om middernacht. Zij hopen dat het kabinet ook deze beslissing terugdraait.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden