Toch extra geld voor nieuwbouw Erasmus MC

Het Rotterdamse Erasmus MC krijgt toch extra geld voor de nieuwbouw. Het ziekenhuis mag hiervoor een schadeclaim indienen die het ministerie van Volksgezondheid zal uitbetalen.

Gijs Herderscheê
Het exterieur van het Erasmus MC. Beeld anp
Het exterieur van het Erasmus MC.Beeld anp

Hiermee komt minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid een toezegging van haar voorganger Ab Klink (CDA) aan het Erasmus MC na. Klink beloofde het Erasmus MC in 2009 circa 100 miljoen euro extra voor de nieuwbouw van het ziekenhuis. Deze toezegging werd niet met de Tweede Kamer gedeeld maar kwam pas dit jaar naar buiten via een klachtenbundel van een medewerker van de toezichthouder op de zorg, de NZA. Deze medewerker pleegde begin dit jaar zelfmoord.

Schippers wist naar eigen zeggen ook niet van de regeling. Die plaatste haar wel voor het blok. De afspraken nakomen kan volgens Schippers niet. Die zijn volgens haar in strijd met Europese regels omdat sprake zou zijn van staatssteun. Aan de andere kant kon zij de regeling niet zomaar schrappen omdat dan sprake zou zijn van onbehoorlijk bestuur.

Nu trekt zij de regeling toch in maar gaat met het Erasmus en expert inhuren die de schade voor het ziekenhuis becijfert. Daarna zal het ziekenhuis een schadeclaim indienen die Schippers zal betalen. Feitelijk wordt zo het begrip 'toezegging' vervangen door 'claim'. Die betalen is niet in strijd met Europese regels.

D66 en de SP zetten vraagtekens bij de regeling. 'Zo wordt mogelijk een precedent geschapen voor claims van andere ziekenhuizen die extra geld willen voor nieuwbouw omdat de financieringsregels veranderd zijn', zegt Renske Leijten van de SP.

Zij vraagt zich ook af hoeveel toezeggingen er nog in bureaulades op het ministerie liggen. 'Hier weten we ook alleen maar van omdat het bij toeval naar buiten kwam.'

Pia Dijkstra (D66) vindt het en 'merkwaardige manier om de kwestie af te handelen. Ik vind het totaal niet transparant. Ik wil een goede onderbouwing zien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden