Toch doodstraf voor christelijke vrouw in Soedan

De Soedanese vrouw die ter dood is veroordeeld omdat ze weigert het christendom af te zweren, komt helemaal niet binnenkort vrij. Een hoge Soedanese functionaris had dit vorige week beweerd, maar 'zijn uitspraken zijn verkeerd geïnterpreteerd', laat de regering nu weten.

Sacha Kester
De Soedanese vrouw die ter dood was veroordeeld omdat ze weigerde het christendom af te zweren, komt helemaal niet binnenkort vrij. Op dit screenshot is een trouwfoto van Meriam Ibrahimi met Daniel Wani te zien. Beeld screenshot
De Soedanese vrouw die ter dood was veroordeeld omdat ze weigerde het christendom af te zweren, komt helemaal niet binnenkort vrij. Op dit screenshot is een trouwfoto van Meriam Ibrahimi met Daniel Wani te zien.Beeld screenshot

Drie weken geleden besloot een rechter dat de 27-jarige Meriam Ibrahim wegens overspel en geloofsafvalligheid 100 zweepslagen zou krijgen en daarna moest worden opgehangen. De executie werd nog even uitgesteld omdat ze hoogzwanger was, maar na de bevalling moest het doodsvonnis worden uitgevoerd.

Vorige week is de vrouw in de gevangenis van een dochter bevallen en kort daarop zei Abdullah Alazreg, een hoge functionaris op het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Meriam Ibrahim 'binnen enkele dagen zou worden vrijgelaten, nadat er een juridische procedure is afgewikkeld'. Soedan zou religieuze vrijheid van haar inwoners garanderen en het land zou zich inzetten voor de bescherming van de vrouw, zo luidde de boodschap.

'Rechters onafhankelijk'
Het ministerie laat vandaag echter in een verklaring weten dat de woorden van Alazreg verkeerd zijn geïnterpreteerd door buitenlandse journalisten. De advocaten van Meriam Ibrahim hebben beroep aangetekend en het hangt er nog maar vanaf of er een rechtbank is die deze zaak aanneemt, en welke uitspraak de rechter uiteindelijk zal doen. 'De regering kan hier geen enkele rol in spelen omdat onze rechtspraak onafhankelijk opereert', aldus het ministerie.

De advocaten van Ibrahimi hadden al gezegd aan de vrijlating te twijfelen en ook haar echtgenoot Daniel Wani liet weten daar weinig vertrouwen in te hebben. 'Niemand heeft contact met mij opgenomen en ik geloof ook niet dat dat gebeurt. We hebben beroep aangetekend maar daar is nog niet eens op gereageerd.'

Seks buiten het huwelijk
De vader van Meriam Ibrahim was een moslim en volgens de Soedanese wet wordt zij daarom als islamitisch beschouwd. Ze was echter met een christelijke man getrouwd en dat is voor moslima's in Soedan verboden. Doordat het huwelijk als ongeldig wordt beschouwd, maar Ibrahimn wel zwanger werd van haar echtgenoot, werd zij beschuldigd van seks buiten het huwelijk.

De vrouw verklaarde voor de rechtbank dat haar moeder christelijk was en dat zij christelijk was opgevoed. Haar islamitische vader had het gezin verlaten toen zij zes jaar oud was en Ibrahim had zichzelf nooit als moslima beschouwd. Hierop werd haar ook afvalligheid ten laste gelegd, een misdaad waar in Soedan de doodstraf op staat. De rechter gaf Ibrahim drie dagen de tijd om het christelijke geloof af te zweren, maar dat weigerde zij te doen. Daarop werd ze tot 100 zweepslagen en dood door ophanging veroordeeld.

Haar echtgenoot Wani is een Amerikaanse ingezetene. Hij heeft zijn vrouw en de baby afgelopen donderdag in de cel bezocht en zei dat beiden in goede gezondheid verkeren.

Handtekeningen
De ambassadeur van Soedan in Nederland krijgt morgen 130.000 handtekeningen aangeboden van Amnesty International voor de vrijlating van Ibrahim.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International biedt de handtekeningen aan in Den Haag. Ook Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) is daarbij. Hoewel er de afgelopen dagen hoop was op vrijlating, is dat tot op heden niet gebeurd. Vorige week beviel de vrouw van een dochtertje.

Na het doodvonnis onlangs brak wereldwijd een storm van kritiek los. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans riep de Soedanese ambassadeur op het matje om zijn zorgen over te brengen. 'Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is een universeel mensenrecht. Sudan heeft de VN-verdragen waarin dat staat, ondertekend. En het staat zo in de eigen grondwet van Sudan', zei Timmermans.

Meriam Ibrahimi in de cel met haar pasgeboren dochter. Beeld epa
Meriam Ibrahimi in de cel met haar pasgeboren dochter.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden