NieuwsChroom-6

Toch chroom-6-schadevergoeding voor oud-militair

Het ministerie van Defensie moet een oud-militair een schadevergoeding van 7.500 euro betalen. De man is ziek geworden door werken met chroom-6. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in de sociale zekerheid, donderdag bepaald.

Een bijeenkomst van Defensie in Roermond waar (ex-)medewerkers worden voorgelicht over de gevaren en gevolgen van chroom-6.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De oud-militair heeft meer dan een jaar als schoonmaker gewerkt in loodsen waar materialen met chroom-6-houdende stoffen werden geschuurd en geverfd. Na afloop van de schuur- en verfwerkzaamheden moest hij de loodsen uitvegen en allerlei soorten (rest)afval opruimen.

De man lijdt nu aan longaandoeningen en heeft een financiële vergoeding aangevraagd op grond van de zogenoemde coulanceregeling defensie. Deze regeling is bestemd voor medewerkers van defensie en oud-militairen met een aandoening, waarvan kan worden aangenomen dat die verband houdt met chroom-6.

Defensie heeft de aanvraag eerder afgewezen. Het ministerie vond dat niet vaststond dat de man tijdens zijn schoonmaakwerk is blootgesteld aan chroom-6. Dat schoonmaken gebeurde lang na de schuur- en verfwerkzaamheden. 

De rechtbank gaf Defensie eerder gelijk, maar de Centrale Raad kiest nu de zijde van de oud-militair. De raad stelt dat in de loodsen chroom-6 is vrijgekomen door het schuren en verven. Daar is de schoonmaker mee in aanraking gekomen en daar is zijn ziekte aan te wijten.

In 2015 stelde Defensie al een zogenoemde Coulanceregeling op voor (oud-) militairen die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6. De schadevergoedingen kunnen volgens deze regeling oplopen tot 15 duizend euro. De Raad van Beroep baseert zich op deze regeling bij het toekennen van de 7.500 euro schadevergoeding. 

De schadevergoedingen voor het werken met chroom-6 zijn actueel geworden door de kwestie bij het werklozenproject in Tilburg waar uitkeringsgerechtigden onbeschermd met chroom-6 moesten werken. Alle ruim achthonderd mensen die tussen 2004 en 2012 verplicht aan de slag moesten bij het omstreden Tilburgse werklozenproject tROM, krijgen een tegemoetkoming van 7.000 euro netto. Deelnemers die aantoonbaar ziek zijn geworden door blootstelling aan de kankerverwekkende antiroeststof chroom-6, kunnen daarbovenop een schade-uitkering krijgen van 5.000 tot 40 duizend euro. 

Deze regeling oogt ruimhartiger dan de ‘coulanceregeling’ van Defensie, die bovendien erg strikt werd toegepast. Sinds de bekendmaking van de regeling in Tilburg neemt de roep om ruimhartiger toepassing door Defensie toe.  

Meer over chroom-6: Defensie erkent aansprakelijkheid chroom-6-ziekten; verzweeg gezondheidsrisico’s voor medewerkers

Vorig jaar ging Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie diep door het stof voor oud-medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6.

AFBROKKELENDE NAGELS, OVERAL JEUK EN KANKER: MOET DEFENSIE STRAKS BEWIJZEN DAT HET NÍÉT DOOR CHROOM-6 KOMT?

Oud-medewerkers van Defensie die jarenlang tijdens hun werk zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stof chroom-6 moeten hun zaak tegen de staat uitvechten via de bestuursrechter. Dat oordeelde de rechtbank in Maastricht in februari. Lees het uitgebreide achtergrondverhaal en interviews met drie gedupeerden.

WAT IS CHROOM-6, EN HOE GEVAARLIJK IS HET?

Chroom-6 is in feite een handig goedje: deze geproduceerde variant van natuurlijk chroom hecht zich gemakkelijk aan allerlei andere metalen en kan verwerkt worden in onder meer hout, verf en plastic. In vaste vorm kan het geen kwaad, maar als het als stof vrijkomt, kan zelfs een kleine hoeveelheid al kanker veroorzaken. Lees hier meer over dit omstreden materiaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden