Column

Toch blijft het akelig dat kleur kennelijk verdacht maakt

Een moslima wacht op de trein.Beeld anp

Na de verijdelde aanslag op de Thalys zullen de stations en de treinen niet extra worden bewaakt, las ik in de krant. Wel zal de bagage van mensen met een Arabisch of mediterraan uiterlijk vaker worden gecontroleerd. Ik keek er enigszins van op. Etnisch profileren was toch discriminatie? Hoe zat het ook weer? Mocht dat eigenlijk wel van Sinterklaas?

Eerlijk gezegd doe ik het zelf ook regelmatig. Vooral als ik sta te wachten tot we een vliegtuig binnen mogen, profileer ik de andere passagiers altijd enorm etnisch. Zo etnisch mogelijk. Ik weet niet zeker of het werkt - ik doe het altijd en heb dus geen vergelijk - maar ik heb in elk geval nog nooit in een vliegtuig tussen baarden, gebeden en gebruiken uit pure angst zelfexplosie hoeven overwegen.

Wilders zegt: 'Niet elke moslim is terrorist, maar ongeveer alle terroristen zijn moslim.' Het is goed gezegd. Een belangrijke nuance. Een mooie vorm ook - hij werkt ook als je er 'PVV'ers' en 'halve nazi's' in giet. Als je de hele wereldgeschiedenis van alle terrorisme mee laat tellen, is de uitspraak niet helemaal meer waar, maar goed - je kunt statistiek ook zo verbreden dat je helemaal niets meer ziet. Daarvoor hebben we geen opsporingsapparaat.

Etnisch profileren werkt uitstekend. Als je een winkel hebt, en die hadden we thuis, en je wil diefstal beperken, is het bijvoorbeeld verstandig om groepjes asielzoekers extra in de gaten te houden, al moet je dan wel uitkijken dat het personeel niet achter je rug de kassa leeghaalt. Of de zoon des huizes.

Mensen verwijten de politie dat ze alleen maar worden aangehouden vanwege hun kleur. Nu, dat klopt, maar is de kritiek ook goed gericht? Als ik telkens zou worden aangehouden omdat de Drenten zoveel misdeden, bij wie haalde ik dan het beste verhaal - de politie of de Drenten? Ik denk de Drenten; ik mocht ze toch al niet meer zo.

Toch blijft het akelig dat kleur kennelijk verdacht maakt. Je kunt nog zeggen dat etnisch profileren geen kleur zoekt, maar daders. Maar dan moet je er met een welwillend oog naar willen kijken, en accepteren dat niet elke diender het verschil zal zien. Logisch ook - kleur steelt niet. Daar zorgen andere zaken beter voor: opvoeding, achterstelling en discriminatie, vooral op de arbeidsmarkt. Al die dingen. En meer.

Ik kan wel zeggen: als ik 18 was in de Schilderswijk zat ik allang in de gevangenis. Ja, opgroeien in een slechte wijk, tussen de vijandige culturen, zonder veel richting of kansen, onder voortdurende discriminatie - ik zou alles doen wat niet mocht. Als het maar niet mocht. Vooral dingen afpakken en kapotmaken, schat ik in.

Zo bezien is het discriminerende etnisch profileren een gevolg van discriminatie die eerder heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Etnisch profileren is dan het einde van een proces, deel van een vicieuze cirkel. Om daar uit te komen, zouden we eigenlijk allemaal precies tegelijk met discrimineren moeten ophouden. Als we niet meer zouden discrimineren, was het ook niet langer nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden