Toch bestraffing moord op Indonesische mensenrechtenactivist

Een voormalig piloot is door het Indonesische hooggerechtshof veroordeeld voor de moord op de vooraanstaande mensenrechtenactivist Munir Sahid Thalib in 2004....

Michel Maas

Die omstreden vrijspraak is nu door het hof ongedaan gemaakt, en de aanvankelijke straf is verhoogd op grond van ‘nieuw belastend bewijsmateriaal’, dat Pollycarpus onder meer in verband brengt met de Indonesische geheime dienst, BIN. Mensenrechtenactivisten, en ook Munir’s weduwe Suciwati, putten hoop uit de nieuwe veroordeling van de ex-piloot. en uit de argumentatie van de rechters. De uitspraak van het hof opent mogelijk de deur naar een diepgaand onderzoek naar de mensen àchter Pollycarpus. Die moeten volgens velen worden gezocht bij de geheime dienst, die tot nu toe in het hele proces vrijwel buiten schot is gebleven.

Munir werd in september 2004 vergiftigd tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam. Pollycarpus zou de man zijn geweest die een dodelijke dosis arsenicum in Munir’s drankje zou hebben gedaan. Getuigen zouden hebben gezien hoe hij met twee glazen water naar Munir toeliep, tijdens een tussenstop op het vliegveld van Singapore.

Pollycarpus zou hebben gehandeld in opdracht van de Indonesische geheime dienst, BIN. Die conclusie wordt onder meer getrokken uit de tientallen telefoontjes die hij vlak voor en vlak na de moord met een hoge functionaris van deze dienst heeft gepleegd. Een hoge medewerker van de dienst heeft tegenover de politie toegegeven dat Pollycarpus als informant voor BIN heeft gewerkt.

Op last van BIN heeft een directeur van luchtvaartmaatschappij Garuda de brief ondertekend, waarmee Pollycarpus toestemming kreeg om op Munir’s vlucht mee te vliegen.

Een woordvoerder van de Indonesische politie, heeft gezegd dat het onderzoek op basis van de bevindingen van het hof zal worden uitgebreid naar agenten van de geheime dienst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden