Update

Tóch barre arbeidsomstandigheden in Apple-fabriek in China

Nog geen twee weken geleden werd het nieuws ontkracht dat Apple-fabrikant Foxconn in China zijn werknemers slecht behandelt. Maar een onafhankelijk onderzoek, op het verzoek van Apple zelf, heeft nu uitgewezen dat de arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrieken wel degelijk onder de maat zijn.

Apple-baas Tim Cook (links) aan de lopende band voor iPhones in het Foxconn Zhengzhou Technology Park in Zhengzhou. Beeld AFP
Apple-baas Tim Cook (links) aan de lopende band voor iPhones in het Foxconn Zhengzhou Technology Park in Zhengzhou.Beeld AFP

Bij een onafhankelijke inspectie bij de Foxconn Technology Group, een Chinees bedrijf dat onder meer de iPhone en iPad van Apple geproduceert, zijn talrijke illegale praktijken aan het licht gekomen. De Fair Labor Association (FLA) kaart onder meer de lange arbeidstijden en slechte veiligheids- en gezondheidsvoorzieningen aan.

De inspecteurs ontdekten minstens vijftig inbreuken op de Chinese wetgeving. Het rapport komt op het moment dat Apple-baas Tim Cook op bezoek is bij de vestigingen in China.

Verzinsels
Stand-up comedian en journalist Mike Daisey vertelde vorig jaar tijdens een theatertour door de VS over deplorabele omstandigheden die hij had aangetroffen in en om de fabrieken van Foxconn. Kinderarbeid, 70-urige werkweken en werknemers die zonder pauzes en staand diensten van tien uur draaiden waren er aan de orde van de dag, zei Daisey. Een serie zelfmoorden door fabrieksarbeiders was de aanleiding om aandacht te besteden aan het probleem in de Foxconn-fabrieken.

Maar twee weken geleden werd aangekondigd dat Daisy een groot deel zou hebben verzonnen. Een radiostation, die de theatershow van Daisey gedeeltelijk uitzond, rectificeerde de uitzending nadat een correspondent van de radioshow Marketplace de tolk van Daisey opzocht. De tolk ontkrachtte het verhaal van Daisey grotendeels.

Toch gelijk
Apple reageerde op de commotie door een onafhankelijk onderzoek door de FLA aan te kondigen naar de werkomstandigheden in de Chinese Apple-fabrieken.

Dat onderzoek is nu afgerond en FLA toonde aan dat er wel degelijk ernstige misstanden zijn, zoals te lage lonen, 60-urige werkweken zonder de verplichte vrije dag, slechte gezondheidsvoorzieningen en ontbrekende veiligheidsmaatregelen. Ook wordt van werknemers verlangd dat ze onbetaald overwerken. Mike Daisey had dus toch gelijk.

Verbeteringen
Foxconn heeft toegezegd dat het de arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken flink gaat verbeteren. Bij Foxconn gaan de salarissen nu omhoog en worden de werkweken teruggebracht tot 49 uur. Het bedrijf gaat ook de veiligheidsomstandigheden verbeteren en neemt tienduizenden extra werknemers aan.

In de fabrieken van Foxconn werken ruim 1,2 miljoen mensen. Naast Apple zijn ook Microsoft en Hewlett Packard klanten van Foxconn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden