Toch autonomie voor Koerden Irak

De leiders van de Iraakse Koerden hebben van de Amerikaans-Britse bezettingsmacht te horen gekregen dat hun semi-autonome status zal worden gehandhaafd, nadat op 30 juni het Iraakse zelfbestuur zal worden ingevoerd....

In de oliestad Kirkuk hebben zich de afgelopen tijd schermutselingen voorgedaan tussen Koerden enerzijds en de Arabische en Turkmeense inwoners anderzijds.

De leiders van de twee grootste Koerdische partijen, Jalal Talebani en Massoud Barzani, sloten vorige weekeinde in de stad Arbil de deal met de Amerikaanse bewindvoerder Paul Bremer en zijn Britse collega Jeremy Greenstock. Beide Koerden azen op het hele - veelal door Koerden bewoonde - Noord-Irak, inclusief Kirkuk.

Dat de coalitie de Koerden de reeds bestaande feitelijke autonomie gunt, is een stilzwijgende erkenning van het feit dat de Britten en Amerikanen de middelen noch de tijd hebben om het sinds 1991 bestaande Koerdische parlement en regeringsinstituties te ontmantelen voor de bestuursoverdracht aan de Irakezen eind juni.

Officieel zeggen Amerikanen en Britten dat het aan de Irakezen zelf is of het land een federale staat wordt of slechts lokale besturen zal kennen. Maar doordat ze de bestaande Koerdische autonomie niet aanpakken, krijgen de Koerden waarschijnlijk een veel sterkere onderhandelingspositie.

In Arbil is afgesproken dat de 200 duizend onder Saddam verdreven Koerden naar de regio Kirkuk mogen terugkeren.

Dat zal ongetwijfeld spanningen opleveren met de Turkmeense minderheid die Kirkuk beschouwt als Turkmeens. Zij wordt gesteund door Turkije dat zich opwerpt als beschermheer van de Turkmenen. Ankara vreest dat een Koerdisch Kirkuk een levensvatbare Koerdische staat mogelijk maakt en heeft gewaarschuwd dat zoiets een reden tot oorlog is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.