Toch algemeen verbod op gezichtsbedekking

DEN HAAG (ANP) - Er komt toch een algemeen verbod op gezichtsbedekkende kleding in de publieke ruimte, zoals op straat en in de bus. Dat heeft minister Rita Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd. Daarmee kan ook een boerka worden verboden.

Volgens de minister zijn er toch geen juridische belemmeringen om een dergelijk verbod in te stellen. Zij kondigde aan met een wetsvoorstel te komen. Voorlopig kan nog gebruik gemaakt worden van nu al geldende regels en beperkingen, die soms ook gelden voor integraalhelmen of gezichtsmaskers.

Zo kan het dragen van een boerka bijvoorbeeld op grond van veiligheidsredenen verboden worden in het openbaar vervoer, of op basis van communicatieproblemen in het onderwijs.

Spoed

Bijna een jaar geleden vroeg de Tweede Kamer op initiatief van Kamerlid Geert Wilders om een verbod op het dragen van een boerka. Een boerka is een gewaad dat het hele lichaam van een moslimvrouw bedekt. Verdonk had al aangegeven dat dit mogelijk alleen zou kunnen in specifieke situaties. In het kabinet werd verschillend gedacht over een verbod.

Onlangs maande de Kamer het kabinet tot spoed met de instelling van een boerkaverbod. Verdonk en haar collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) kondigden toen al snel aan met een kabinetsstandpunt te komen, na het advies te hebben bestudeerd van een speciale groep deskundigen die het kabinet om hulp had gevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden