'Toch 93.600 asielzoekers naar Nederland in 2016'

De overheid gaat er toch vanuit dat dit jaar zo'n 93.600 asielzoekers naar Nederland komen. Dit melden NRC Handelsblad en Reporter Radio maandag. Eerder dit jaar kwam Nieuwsuur al met dit getal, maar premier Mark Rutte wees het van de hand en hield de instroom van dit jaar op 58 duizend asielzoekers.

Asielopvang in Heumensoord.Beeld anp

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), het ministerie van Veiligheid en Justitie en de provincies en gemeenten hanteren een prognose van 93.600 vluchtelingen in 2016 bij het plannen van de opvangcapaciteit, aldus NRC en Reporter Radio. Vorige maand noemde Rutte het aantal van 58 duizend 'al aan de zeer forse kant'.

Tijdens overleg van de Landelijke Regietafel Verhoogde Asielinstroom, enkele weken geleden, is gezegd dat alle overheden die betrokken zijn bij de opvang van vluchtelingen moeten uitgaan van een instroom van circa 93.600. Dit overleg vond plaats op het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder voorzitterschap van minister Ronald Plasterk. NRC en Reporter Radio beschikken over de notulen van dat overleg.

Dempend beleid

In reactie op het getal dat Nieuwsuur vorige maand presenteerde, verklaarde staatssecretaris Dijkhoff van Asiel dat in die prognose van ruim 93 duizend asielzoekers geen rekening was gehouden met maatregelen om de instroom omlaag te brengen. Dijkhoff en Rutte zijn optimistisch gestemd over het beleid dat de instroom substantieel moet doen afnemen.

Ambtenaren waarschuwden destijds echter dat alleen 'eventuele onorthodoxe maatregelen' een voldoende dempend effect zullen hebben op de instroom van asielzoekers. Mocht het aantal asielzoekers hoger uitvallen dan 58 duizend, dan doen zich mogelijk ook financiële problemen voor. Op dit moment gaat het ministerie van Veiligheid en Justitie in zijn begroting uit van 58 duizend vluchtelingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden