To Much Information

Even meegedaan met een van de vele geneugten van het internet: een enquête van één vraag invullen en direct daarna al kunnen constateren wat de score is....

Nanda Troost

Het weekeinde gons de het in de media van waarschuwingen voor nieuwe terreuraanslagen van Al Qa'ida tegen de VS. Tegelijkertijd staan de Amerikaanse weekbladen weer vol van wat er gebeurde op en vooral vóór 11 september 2001. Wat Bush wist, kopt Newsweek. (Zoals dat nu lijkt: weinig, al was het meer dan nationaal veiligheidsadviseur Rice de Amerikanen wil doen geloven.) 'Terwijl Amerika sliep', luidt het omslagverhaal van Time. Der Spiegel blikt somber vooruit op het bezoek dat Bush deze week aan Berlijn brengt. De betrekkingen zijn beter geweest.

Newsweek heeft veel weg van - hoe zuur dat misschien ook klinkt - de provincie versus het grootstedelijke Washington. Phoenix en Minneapolis wisten al dat Al Qa'ida het klassieke terrorisme liet varen en uit was op iets anders. FBI-agent Kenneth Williams (42) was het in Phoenix opgevallen dat een groot aantal in Amerika wonende islamieten die ervan werden verdacht uit te zijn op terreur, waren begonnen met het volgen van vlieglessen. Daarbij waren sommigen ook hogelijk geïnteresseerd in de beveiliging van vliegvelden. Dat was begin juli, maar zijn opmerkingen werden niet serieus genomen.

Goed een maand later werd in Minneapolis Zacarias Moussaoui aangehouden, na 11 september beter bekend als de twintigste terrorist. Een FBI-agent kwam met de aantekening dat Moussaoui van plan was met een vliegtuig tegen het WTC te vliegen. Had deze speurneus maar geweten van de aantekeningen uit Phoenix, maar ja, er verdwijnt op elk bureau wel eens wat in de grote hoop.

Wat wist Bush, willen de Amerikanen weten. Er is in elk geval een gat geslagen in het vertrouwen in de populaire 'oorlogspresident', constateert Newsweek. Want de Amerikaanse president was begin augustus via een niet te lang intern memo op de hoogte gebracht van in elk geval een dreiging van vliegtuigkapingen.

Maar eigenlijk gaat het er niet eens zo zeer om wat de president wist. Veel belangrijker, stelt Newsweek, is of het de aandacht had van de 'Bushies', de Amerikaanse regering. Dan is de grootste tekortkoming misschien nog wel dat niemand weet waar anderen mee bezig zijn. En dat geldt blijkens Time en Newsweek niet alleen voor de Bushies, maar ook de FBI en de CIA mogen zich dat aantrekken.

Achteraf is het altijd gemakkelijk oordelen. Vandaar ook het Volkskrant-nee op de internet-enquête van Time. Maar het blijft waanzinnig te lezen dat de tips werden afgedaan als 'geklets' (Rice) of als TMI: To Much Information. 'Als ik een doorsneeburger was, zou ik woedend zijn op de hele Amerikaanse regering', zegt een specialist op het gebied van contra-terrorisme.

Hoe het met Kenneth Williams is? Newsweek zocht hem op. Hij nam geen ontslag, hij schreef geen boek, zegt ook niets over de kwestie; hij werkt gewoon harder dan ooit. Sinds 11 september steekt hij dagelijks 16 tot 18 uur in onderzoek naar terroristische activiteiten. Hij is een tweede groep moslim-extremisten in de Verenigde Staten op het spoor. De FBI houdt ze in de gaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden