To Kill A Mockingbird krijgt een vervolg

Harper Lee zwengelde in Amerika de discussie over racisme aan met haar boek To Kill a Mockingbird. 55 jaar later verschijnt deel 2, maar waarom?

Arie Elshout
null Beeld .
Beeld .

De schrijfster is 88, een paar jaar terug kreeg zij een beroerte, ze woont in een verzorgingstehuis in een stadje van 6.500 inwoners in Alabama, zit in een rolstoel en kan slecht zien en horen. Toch houdt deze vrouw literair Amerika in haar ban.

Het gaat om Harper Lee, die in juli 1960 To Kill a Mockingbird publiceerde. Het boek over racisme in het zuiden van de Verenigde Staten werd meteen een klassieker. Veertig miljoen zijn ervan verkocht en de verkopen gaan nog steeds door: in het eerste half jaar van 2009 incasseerde Lee nog altijd bijna 1,7 miljoen dollar aan royalties.

Ondanks de roem is Lee voor de buitenwereld een raadsel gebleven. Ze gaf vrijwel geen interviews en vertoonde zich bijna nergens. Het publiek wilde meer boeken, maar zij zei het bij één boek te zullen laten.

Harper Lee Beeld ANP
Harper LeeBeeld ANP

Tweede boek

Maar deze maand werd bekend dat er alsnog een tweede boek komt: Go Set a Watchman. De hoofdpersonen zijn opnieuw de blanke advocaat Atticus Finch en zijn dochter Scout. Alleen speelt het ditmaal niet in de jaren dertig maar in de jaren vijftig, tijdens de opkomst van de zwarte burgerrechtenbeweging.

Watchman was het eerste boek dat Lee schreef, maar op advies van haar redacteur herschreef ze het, en richtte ze zich op de jeugd van Scout. Dat werd Mockingbird. Watchman verdween in een la en Lee dacht dat het weg was.

Het nieuws dat het is teruggevonden en op 14 juli wordt gepubliceerd, heeft tot veel reuring geleid. Gesproken wordt van een van de belangrijkste vondsten in de hedendaagse Amerikaanse literatuur. Er zijn zoveel bestellingen dat Watchman nummer één staat op de bestsellerlijst van Amazon.

Conform de sfeer van geheimzinnigheid rond Lee kwamen er ook meteen speculaties dat er iets niet pluis is. Dat zij, oud en breekbaar, door anderen onder druk is gezet het boek te publiceren. Het is immers big money. Lee heeft dat tegengesproken. Anderen vrezen dat zij haar reputatie op het spel zet. Had immers haar redacteur indertijd niet geadviseerd een ander boek te schrijven? Vol spanning wordt uitgekeken naar juli.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden