TNT Express kiest weer voor Europa

TNT Express gaat reorganiseren. De pakketjesbezorger wil zich weer volledig op Europa concentreren. Daarnaast overweegt TNT Express de Chinese en Braziliaanse divisies van het concern af te splitsen.

SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - Dit zei topvrouw Marie-Christine Lombard dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers van TNT Express. De nieuwe strategie betekent een koerswijziging voor het voormalige staatsbedrijf. De afgelopen jaren investeerde TNT juist miljarden in de opkomende economieën.

De overzeese avonturen hebben TNT Express niet gebracht wat het bedrijf had gehoopt. Vooral de Latijns-Amerikaanse divisie heeft TNT Express veel geld gekost. De pakketjesbezorger uit Hoofddorp heeft zich zwaar vertild aan de overname in Brazilië. In 2011 moest TNT Express 224 miljoen euro afboeken op de bezittingen in Brazilië.

Ook in thuismarkt Europa heeft TNT een moeizaam jaar achter de rug. Het bedrijf ondervindt veel hinder van de economische malaise die de Europese schuldencrisis heeft veroorzaakt. Over heel 2011 leed TNT een nettoverlies van 220 miljoen euro. De omzet van het bedrijf steeg wel met 3 procent tot 7,25 miljard euro.

In Europa is TNT Express met 17 procent marktaandeel nog wel marktleider. Met de nieuwe strategie hoopt het bedrijf die positie te verstevigen. Financieel directeur Bernard Bot ontkent dat TNT met de nu ingeslagen weg voorsorteert op een zo hoog mogelijke opbrengst bij een eventuele overname. 'Er is geen enkele reden waarom wij niet als zelfstandig bedrijf zouden kunnen doorgaan.'

Toch lijkt het slechts een kwestie van tijd totdat TNT Express wordt opgeslokt door een van de grote Amerikaanse pakketjesbezorgers. Vrijdag lekte al uit dat TNT Express een overnamebod van 4,9 miljard van UPS heeft afgewezen. Lombard wilde dinsdag niet op de kwestie ingaan. De Française wilde evenmin zeggen of het eveneens Amerikaanse FedEx zich al bij TNT Express heeft gemeld.

Beleggers hopen op een biedingsstrijd om TNT Express omdat dit hun aandelen meer waard maakt. Ook de vakbonden hopen op FedEx, omdat de sociale gevolgen van overname dan wellicht minder ingrijpend zijn voor de 75 duizend werknemers van TNT, van wie ruim 3.300 in Nederland.

Afsplitsing van de overzeese divisies maakt TNT Express alleen maar aantrekkelijker als overnamekandidaat. Zo zou UPS vooral geïnteresseerd zijn in de Chinese activiteiten van TNT. Beleggers zijn vast overtuigd dat het niet bij het openingsbod van UPS blijft. Toen bekend werd dat de Amerikaanse grootmacht bereid is negen euro per aandeel TNT te betalen, steeg de koers al snel tot bijna 10 euro. Beleggers spreken daarmee de verwachting uit dat TNT Express uiteindelijk voor meer dan 10 euro per aandeel verkocht gaat worden.

De aandeelhouders van TNT azen al langer op een overname van het bedrijf. De activistische aandeelhouders Jana en Aimco beklaagden zich in januari al per brief bij de directie van TNT Express over uitblijvende rendementen. En ook PostNL, het voormalige moederbedrijf van TNT Express dat nog steeds 29,9 procent van de aandelen bezit, wil een snelle verkoop.

TNT Express gaat tot eind 2013 150 miljoen euro bezuinigen. De pakketjesbezorger wil 50 miljoen euro besparen door de luchtvloot, bestaande uit 47 vliegtuigen, te verkleinen. In Europa denkt TNT Express de kosten te kunnen verlagen door vliegtuigen intensiever te gebruiken en meer pakketjes over de weg te vervoeren. Intercontinentaal wil TNT meer vracht uitbesteden aan andere luchtvaartmaatschappijen.

De overige 100 miljoen euro moet komen uit besparingen op onder meer kantoorkosten en ict. Het is nog onduidelijk hoeveel banen het bedrijf gaat schrappen en in welke landen de zwaarste klappen vallen. FNV-bestuurder Egon Groen is ontstemd over de nieuwe reorganisatieplannen van TNT Express. 'Ik had dit niet verwacht. Zeker omdat de laatste reorganisaties bij TNT nog niet eens zijn afgelopen.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden