TNT en ING sluiten laatste 250 postkantoren

De komende vijf jaar worden de laatste 250 postkantoren in Nederland gesloten. Bankkantoren van de ING bank nemen de diensten over. Daarbij gaan 1850 banen verloren.

Van onze verslaggever Jasper Karman

De Tweede Kamer houdt volgende week een spoeddebat over het besluit. Een verzoek hiertoe van Kamerlid Ada Gerkens (SP) kreeg woensdag steun van GroenLinks.

Diensten
De diensten van de postkantoren moeten worden overgenomen door bankkantoren van de ING bank, ING liet weten voor 2009 283 nieuwe bankvestigingen te zullen openen. Ook TNT gaat het aantal servicepunten in winkels uitbreiden. Een woordvoerder van het postbedrijf meldde dat er 750 extra verkooppunten komen bovenop de 1850 die er al zijn.

Per saldo neemt het aantal plekken waar Nederlanders terecht kunnen voor het versturen van pakketjes en andere postzaken door deze beslissing toe. Vijftien jaar geleden waren er nog 1300 postkantoren in Nederland. Dat is de helft van de 2600 verkooppunten in winkels die TNT over vijf jaar zal beheren.

Ouderenbond ANBO protesteerde in het verleden fel tegen de sluiting van de postkantoren. Volgens de bond waren vooral ouderen de dupe van de sluitingen. De bond is dit keer echter niet ongerust. 'Wij zullen niet meteen in de gordijnen gaan hangen als de postkantoren inderdaad worden vervangen door servicepunten van TNT en ING', zegt woordvoerder Jaap van der Aa. 'Maar voorwaarde is dan wel dat de service die de postkantoren bieden niet wordt uitgekleed.'

Extra klanten
TNT en ING hebben besloten de postkantoren te sluiten omdat ze de diensten in de toekomst alleen op hun eigen locaties willen aanbieden. Bovendien zijn de omzetten van de traditionele postkantoren de afgelopen jaren voortdurend gedaald.

Yme Pasma, directeur Retail van TNT Post: 'Postzegels worden ook in supermarkten en buurtwinkels verkocht en pakketten en aangetekende stukken halen en brengen gebeurt tegenwoordig vooral bij de verkooppunten in winkels.'

TNT paste daarom de strategie aan en ging er toe over om postkantoren in winkels te plaatsen. Volgens Pasma vinden de klanten van TNT de winkels veel toegankelijker dan de oude postkantoren. Ook de winkeliers zijn enthousiast, de TNT-servicepunten trekken veel extra klanten.

Postbank
Bankconcern ING hoopt zich te kunnen onderscheiden van de concurrentie door de bankzaken van het verdwijnende merk Postbank los te koppelen van postzaken. Voor het storten van geld en het ophalen van een bankpas kunnen de klanten van ING voorlopig nog wel terecht bij de 550 bestaande verkooppunten in winkels.

Voor het personeel van Postkantoren BV, de joint venture van TNT en de Postbank die de gezamenlijke verkooppunten beheert, heeft de sluiting van de postkantoren grote gevolgen.

Op het hoofdkantoor in Utrecht en bij de resterende 250 postkantoren komen de komende vijf jaar 1850 banen te vervallen. Voor het personeel wordt gezocht naar ander werk, binnen TNT of ING, of daarbuiten.

ING reserveert een bedrag van 87 miljoen euro om de afvloeiing van het personeel te betalen. Volgens een woordvoerder van vakbond CNV Dienstenbond zal TNT ongeveer ook zo'n bedrag beschikbaar stellen.

Ook voor de klanten die gewend waren om het regelen van de bankzaken te combineren met het versturen van een pakketje of aangetekende brief zal de sluiting van de postkantoren gevolgen hebben. Zij zullen voortaan twee verschillende bedrijven moeten bezoeken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden