TNT beperkt zich tot Europa

De mislukte overnames van voormalig topman Peter Bakker drukken nog altijd zwaar op het resultaat van TNT Express. De pakkettenbezorger sloot 2012 af met een verlies van 81 miljoen euro. Het voormalige staatsbedrijf maakt zich op voor een reorganisatie die vrijwel zeker tot banenverlies gaat leiden.

AMSTERDAM - Dit bleek maandag tijdens de presentaties van de jaarcijfers van TNT Express. Hoeveel werknemers van TNT hun baan verliezen, zal pas op 25 maart blijken. Dan presenteert de directie van TNT de nieuwe strategie, die het bedrijf weer winstgevend moet maken. Wel blikte plaatsvervangend topman Bernard Bot al voorzichtig vooruit op de nieuwe strategie.


TNT zet zijn Braziliaanse netwerk in de etalage. Toen topman Bakker het Braziliaanse koeriersbedrijf Mercúrio overnam, sprak hij nog van het bruggenhoofd van waaruit TNT Zuid-Amerika ging veroveren. De opmars verzandde, deels door de problemen die TNT ondervond toen het Mercúrio samenvoegde met andere Braziliaanse pakkettenbedrijven. TNT leed in 2012 in Brazilië een verlies van 73 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg het Braziliaanse verlies nog 332 miljoen euro.


Het mislukte avontuur in Brazilië staat niet op zichzelf. Ook de overname van het Chinese netwerk Hoau in 2005, destijds het grootste vracht- en pakkettenbedrijf van China, heeft TNT weinig opgeleverd. Topman Bakker dacht met Hoau een graantje mee te pikken van het Chinese economische wonder. De prestaties van Hoau worden niet apart genoemd in het jaarverslag van TNT. Wel vermeldt het verslag een operationeel verlies van 93 miljoen euro voor Azië. Dit is een verslechtering van 22 procent ten opzichte van 2011.


Het Indiase netwerk Speedage, ook in die periode overgenomen, is al afgestoten vanwege de tegenvallende resultaten. Ook wil de huidige directie de door Bakker opgebouwde luchtvloot inkrimpen. De luchtvloot van TNT kampt met verliezen door de geringe vraag naar luchtvracht.


Lokale onderaannemers

Europa staat weer centraal in de nieuwe strategie. TNT wil het interne Europese netwerk uitbouwen en de verbindingen met de rest van de wereld verstevigen. Het blijft mogelijk om pakketjes te versturen naar vrijwel ieder land ter wereld. In landen waar TNT de eigen bezorgnetwerken afstoot, nemen lokale onderaannemers het laatste deel van de reis voor hun rekening.


Een blik in het jaarverslag verklaart de keuze voor het oude continent. Ondanks de crisis is TNT Europa de enige poot van het concern die een noemenswaardige winst kan overleggen. In Europa boekte TNT in 2012 een winst van 289 miljoen euro. Toch staan ook de Europese activiteiten onder druk. De winst van deze divisie slonk 19 procent ten opzichte van een jaar eerder. Bot kondigde maandag 'significante kostenbesparingen' in Europa aan om het tij te keren.


Het is onduidelijk of Bot de reorganisaties ook mag leiden. Hij promoveerde in oktober van financieel directeur tot president-directeur ad interim, omdat topvrouw Marie-Christine Lombard onverwacht vertrok. Bot zou aanvankelijk de honneurs waarnemen tot de fusie met UPS was afgerond. Nu de Europese Commissie die fusie heeft geblokkeerd, beraadt de raad van commissarissen zich over de positie van Bot. 'De raad van commissarissen neemt op korte termijn een besluit over een nieuwe directeur', aldus Bot.


Analisten verwachten dat Bot formeel zal worden geïnstalleerd als president-directeur van TNT Express. Met zijn strategie sorteert hij alvast voor op een breuk met de mislukte expansionistische koers van voorganger Bakker. De laatste ontving bij zijn vertrek in 2011 een beloning van 4,5 miljoen euro als dank voor bewezen diensten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden