TMT-fondsen zien weer nieuwe klanten komen

De terroristische aanslagen van 11 september zijn voor de technologiefondsen een keerpunt gebleken. Onder het motto 'erger kan het niet worden', besloot de belegger afgelopen weken weer wat geld richting technologie te schuiven....

Van onze verslaggever

Niet zonder resultaat. Het Ohra Internet Fonds kreeg er afgelopen maand 8 procent bij, en de TMT-fondsen van Optimix en Fortis behaalden maand rendementen van 9 en 12 procent.

'De belegger durfde na de aanslagen over het dal heen te kijken', verklaart Optimix-fondsbeheerder J. Westerling het optimisme. Zijn TMT-fonds mocht de afgelopen weken een flink aantal nieuwe klanten verwelkomen.

Beleggers met een - zeer - vooruitziende blik investeren weer in technologie. Zelfs een verlieslijdend bedrijf als chipmachinefabrikant ASML, dat zelf komend jaar nog geen enkel herstel ziet, mag zich verheugen in regelmatig 'bezoek' van grote institutionele beleggers. Internationale investeerders als Fidelity en Capital International hebben afgelopen maanden fikse posities opgebouwd in ASML. Hetzelfde fenomeen doet zich - in mindere mate - voor bij een ICT-dienstverlener als CMG, die donderdag nog fors onderuit ging na een winstwaarschuwing. 'Als de grote jongens weer instappen, krijg je toch wat bodemvorming', zegt Westerling.

Toch is er fundamenteel eigenlijk niets verbeterd in de technologiesector, weet de fondsbeheerder. Cijfers van toonaangevende bedrijven als STMicro, Nortel en Sun Microsystems illustreerden dat feit afgelopen week weer eens. Voor de korte termijn moet de belegger vooralsnog niet in de technologiehoek zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden