Tjeenk Willink tegen samengaan ministeries

Vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State is tegen het samenvoegen van ministeries, zoals door vrijwel alle politieke partijen in de verkiezingsprogramma's wordt bepleit.

Volgens Tjeenk Willink draagt het samenvoegen van departementen niet bij aan een beter functionerende overheid en maakt het het machtsoverwicht van ambtenaren alleen nog maar groter. ‘Als het probleem is dat politici in sterke mate afhankelijk zijn van het openbaar bestuur en bestuurders sterk leunen op ambtenaren dan is de creatie van nog grotere departementen een niet erg voor de hand liggende oplossing. En dat heeft het bedrijfsleven al lang begrepen’, zei Tjeenk Willink woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de Raad van State.

Hij noemde het merkwaardig dat geen enkele politieke partij, al is het maar bij wijze van gedachte-exercitie, pleit voor juist meer, maar kleinere departementen. Klein en homogeen is beter, aldus Tjeenk Willink. Hij is niet per definitie tegen samenvoeging van ministeries, maar dat moet vanuit een politieke visie gebeuren, niet om te bezuinigen, wat bij veel politieke partijen momenteel het uitgangspunt is. Een samengaan van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken in een ministerie van Veiligheid zou volgens Tjeenk Willink negatief kunnen uitwerken voor de controlemechanismen in de rechtstaat.

Tjeenk Willink is evenmin enthousiast over andere plannen om drastisch in de overheidskosten te snijden door bijvoorbeeld provincies en waterschappen samen te voegen of op te heffen, door een kwart van alle rijksambtenaren te ontslaan of door de Eerste Kamer op te heffen en de Tweede Kamer te verkleinen. ‘Ik zou zo graag willen weten wat het probleem is, behalve een financieel probleem.’

Voor veel wijzigingen is een grondwetsherziening nodig die snel vijf tot tien jaar duurt, dus ‘die zogenaamde haast’ levert pas op de langere termijn geld op, aldus Tjeenk Willink. Hij wil eerst kijken naar de functies van provincies en naar redenen waarom de Eerste Kamer en de Tweede Kamer in het verleden zijn uitgebreid. ‘Wat leverde dat op, is er onvoldoende rendement? Ik zou dat willen weten, dat lijkt me een legitieme vraag.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.