Tiziana Stefanelli in Rome

Toch weer een toeristenfuik ingelopen? Tiziana Stefanelli, winnares van Masterchef Italië, vertelt waar je echt goed kunt eten in Rome.

SARAH VENEMA

'Eten begint met je ogen: je ziet het restaurant, de compositie van het eten op je bord.' De ogen van Tiziana Stefanelli (42) lichten op als ze over eten praat. 'Uit eten gaan is voor mij net zoiets als een museum bezoeken voor een kunstliefhebber.' Het allerbeste restaurant van Rome? 'Ik denk La Pergola', zegt Stefanelli. 'Alleen al het terras met uitzicht over Rome is verbazingwekkend mooi. De chef, Heinz Beck, is een genie. Hij maakt dingen die ik nooit zou kunnen verzinnen. Ik zou ze niet thuis kunnen maken. Hijzelf trouwens ook niet. Voor zijn gerechten heb je een team van twintig man nodig. En dat is nog maar de rationele kant van het eten. De emotie die erbij hoort? Iets van: O, God.'

romecavalieri.it/lapergola.php

'Maar La Pergola is nogal prijzig', zegt Stefanelli. 'Ik ga er maar heel soms naartoe. Een restaurant waar je voor iets minder geld kunt eten is Metamorfosi, in de mooie wijk Parioli. Zij hebben een heel creatieve keuken. Laatst at ik er paling met een bevroren carpionesaus op een bedje van spelt. Heel interessant. Uit eten gaan is voor mij een zintuiglijke ontdekkingstocht. Ik bestudeer de gerechten. Ik maak foto's. Ik praat met de chef over hoe hij de gerechten maakt. Ik laat mijn zintuigen prikkelen en kom niet snel weer terug. Dat zou de magie van de eerste ervaring verpesten. Alsof je dat kunstwerk waarvan je zo onder de indruk was een week later weer gaat bekijken.'

metamorfosiroma.it

Als je zelf goed pasta's kunt maken, ga je er niet voor naar een restaurant. Zelfs na een lange dag werken op haar advocatenkantoor maakt Stefanelli zo een goede pasta klaar. Ze leerde koken van haar oma, die ze nauwgezet volgde in de keuken. Haar ingrediënten haalt ze in de vele delicatessezaken uit de hoofdstad. 'Een van mijn lievelingszaken is La Tradizione, waar ze heerlijke worsten en kazen verkopen. Je vindt er worsten uit het hele land.'

latradizione.it

Als ze buitenlandse vrienden op bezoek heeft, eet ze wel pasta's buiten de deur. 'Dan neem ik ze bijvoorbeeld mee naar That's Amore. Dat is een restaurantje met een goede Italiaanse chef en het ligt midden tussen de bezienswaardigheden. En in de buurt van het Vaticaan eten we bij de trattoria Cacio e Pepe: echte Romeinse pasta's.'

thats-amore.it

trattoriacacioepepeprati.com

'Ik zei toch dat ik niet graag twee keer op dezelfde plek eet? Er is toch wel een plek in Rome waar je me altijd mee naartoe krijgt: de Enoteca Regionale Palatium, in een zijstraatje van de Via del Corso. Ik hou echt van die plek. Vooral ideaal voor de lunch. Het restaurant is van de regio Lazio en alles wat ze serveren komt uit de streek: het brood, de olie, de wijnen. Lazio heeft namelijk uitstekende wijnen. Hier kun je ze proeven. Ook de andere gerechten uit de streek zijn goed. Heerlijk kalfsvlees. We eten in Lazio ook veel groenten: bonen, artisjokken, salades van puntarelle. En je betaalt er ook nog eens weinig.'

Palatium, Enoteca Regionale del Lazio, Via Frattina, 94

Zelf maakt Stefanelli het liefste vis. 'Dat doet me denken aan vroeger. Dan ging ik mee vissen met mijn vader en mijn broer. Als we thuiskwamen ging mijn moeder met de vangst aan de slag.' Toch staat ze als chef vooral bekend om haar toetjes. Ze grijnst. 'En dat terwijl ik helemaal niet van zoetigheden hou. Mensen houden van mijn toetjes, omdat ik les heb gehad van de allerbeste banketbakker van Rome. Hij heeft een laboratorium met een verkooppunt waar hij de lekkerste zoetigheden van Rome verkoopt. Taartjes met chocolademousse. Om te smullen.'

pasticceriadebellis.com

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden