TivoliVredenburg heeft miljoenen extra subsidie nodig

Wil TivoliVredenbrug overleven, zal de gemeente Utrecht de subsidie aan het muziekgebouw met  1,9 miljoen euro moeten verhogen. Dat zegt het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg in een rapport over hoe het muziekgebouw in de toekomst rendabel kan worden.

TivoliVredenburg heeft extra subsidie nodig.Beeld anp

Het gigantische complex met vijf zalen voor onder meer pop, klassiek en jazz kostte 156 miljoen euro: tientallen miljoenen euro's meer dan begroot. Na de opening in juni 2014 liep het tekort snel op.

Subsidie

'De huisvestingskosten zijn uitzonderlijk hoog: 9,6 miljoen euro per jaar, 3,5 miljoen euro hoger dan de vorige onderkomens van Tivoli en Vredenburg bij elkaar. Die lasten zijn niet op te brengen met de 8 miljoen euro subsidie die TivoliVredenburg nu krijgt', zegt Carolien Gehrels, die voorzitter is van het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg en voormalig Amsterdams PvdA-cultuurwethouder.

'Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren. Op het personeel valt evenmin te bezuinigen. Zij verdienen al minder dan in vergelijkbare podia en er zijn relatief veel vrijwilligers actief. Er moet dus geld bij, jaarlijks 1,9 miljoen euro. Plus nog 400 duizend euro de komende vier jaren, voor extra investeringen in programmering en zakelijke inkomsten. Die zullen zich uiteindelijk terugbetalen.'

Interview Carolien Gehrels

'Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren', zegt Carolien Gehrels in een interview met de Volkskrant. Om te overleven heeft TivoliVredenburg extra miljoenen euro's aan subsidie nodig.

Miljoenentekort

In november 2015 kwam de Utrechtse Rekenkamer met een kritisch rapport over TivoliVredenburg. Daaruit bleek dat de gemeente Utrecht het miljoenentekort grotendeels aan zichzelf heeft te wijten omdat bouw- en exploitatiekosten structureel veel te optimistisch zijn ingeschat.

Met een begroting van ruim 20 miljoen euro en 8 miljoen subsidie is het jaarlijkse exploitatietekort bijna 2 miljoen euro. De bouwkosten waren in 2006 geraamd op 98,6 miljoen euro, het gebouw kostte uiteindelijk 156 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden