Tito op de tocht

Het internationale ruimtestation ISS, momenteel ver boven ons hoofd in aanbouw - bijvoorbeeld te zien op de site van de ruimteorganisatie ESA: www.estec.esa.nl - krijgt de laatste weken van april druk bezoek....

Deze dagen arriveert, als alles goed gaat, de eerste Europese bezoeker van het ruimestation: Umberto Guidoni, die voor de tweede keer de ruimte in gaat (www.esa.int). Hij neemt een Italiaans cadeautje mee naar boven: Raffaello, het tweede zogeheten Multi-Purpose Logistics Module, een mooi woord voor wat eigenlijk een soort geavanceerde restaurant-trolley is: een vervoersmodule om proefopstellingen naar boven en beneden te transporteren.

Het apparaat moet bovendien in de ruimte gebruikt kunnen worden, onder meer om astronauten onderdak te geven die moeten schuilen tegen meteorieten, aldus het Italiaanse ruimtevaartbedrijf Alenia Spazio (www.alespazio.it). De Amerikanen krijgen er drie cadeau van de Italianen, in ruil voor onderzoeksmogelijkheden aan boord van het ruimtestation.

Eind deze maand is het vervolgens de beurt aan de Russen om het ISS te bezoeken. Hun reis genereert al maanden flinke ophef - die op de voet wordt gevolgd door de BBC (www.bbc.co.uk) - omdat ze een 'toerist' mee naar boven willen nemen. Hoewel het exacte reisbedrag officieel niet is onthuld, legt de Amerikaanse zakenman Dennis Tito voor een verblijf van een krappe week waarschijnlijk zo'n twintig miljoen dollar op tafel.

Tegen het televisiestation ABC (abcnews.go.com) vertelde Tito dat met de trip een jeugddroom in vervulling gaat. Betaald is er overigens nog niks, want pas op het moment dat de bezoeker opstijgt, krijgen de Russen hun geld. En er is hun er veel aan gelegen het ook daadwerkelijk in de wacht te slepen. Volgens de Washington Post (washingtonpost.com) levert Tito namelijk in één keer niet minder dan eenzevende van het Russische ruimtevaartbudget.

De Amerikanen en vooral de Europeanen zijn fel gekant tegen Tito's reis, zo blijkt onder meer bij het ruimtevaartpersbureau www.space.com. Ze zijn bang dat een amateur de overige astronauten in gevaar brengt. Bovendien, aldus de Washington Post, als er toch plaatsen te vergeven zijn moeten die allereerst naar getrainde astronauten van de in ISS deelnemende landen gaan.

De Russen houden echter voet bij stuk dat zij conform alle afspraken zelf uitmaken wie ze naar boven sturen. Pas eind deze week zal waarschijnlijk duidelijk zijn of de Europeanen en Amerikanen hun verzet staken. Op de website van de investeringsmaatschappij waarmee Tito zijn miljarden heeft verdiend, Wilshire Associates (www.wilshire.com) wordt duidelijk dat president Poetin Tito persoonlijk een goede reis heeft gewenst. Dat kan dus nauwelijks meer mis gaan.

Wie in de voetsporen van de Amerikaan wil treden, kan terecht bij het bedrijf Space Adventures, dat zich specialiseert in ruimtereizen en gewichtloosheid-trips. Het bedrijf beroemt zich erop dat het voor Dennis Tito heeft bemiddeld (www.spaceadventures.com) bij de Russen. Wie een dergelijke trip een heilloos idee vindt, kan op de discussiepagina van CNN (community.cnn.com) meepraten over het nut van bemande ruimtevaart en de reis van Dennis Tito.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden