Titel is weer ver weg voor Feyenoord na deceptie

Kampioen PSV wint na vijf nederlagen op rij in de Kuip en blijft in de buurt van koploper Ajax. Bij Feyenoord vallen de meeste nieuwelingen tegen. Kramer doet te weinig voor een spits en Vejinovic is bijna onzichtbaar.

PSV- aanvoerder Luuk de Jong in duel met Sven van Beek van Feyenoord. Beeld anp
PSV- aanvoerder Luuk de Jong in duel met Sven van Beek van Feyenoord.Beeld anp

In de zwaarmoedige passen na afloop, als in een treurstoet met zich over het veld voortslepende Feyenoorders die hun publiek bedanken, lag de dreiging van seizoen 17 op rij zonder titel besloten. De Feyenoorders slenterden als verliezers. Hoofden gebogen. Slap zwaaiende handjes in een snel leeglopend stadion. Weer een desillusie.''Feyenoord verliest dus, na vijf opeenvolgende jaren met een zege op PSV in de Kuip, met 2-0, bij de hervatting van de eredivisie, op een mooie winterzondag. Gevoegd bij de vijf verloren punten van net voor de winterstop, maakt dat alweer acht punten achterstand op Ajax en vijf op PSV. Weer geen titel, althans, dat zou je al bijna kunnen veronderstellen. Voor conclusies is het te vroeg, maar het is vermoedelijk meer dan een voorteken.

En met elk mislukt jaar neemt de hunkering van het supportersvolk toe, alsmede het defaitisme bij de spelers, of de algehele vrees in Rotterdam dat het toch telkens weer misgaat, ergens onderweg. De stem van omroeper Houtman zakt na afloop een octaaf in enthousiasme, de Rotterdamse band Amazing Stroopwafels klinkt melancholiek door de luidsprekers, met het bekende lied over de Oude Maasweg.

Ajax, PSV en Feyenoord

Ajax, PSV en Feyenoord hebben weer de beste voetballers en het meeste geld, en sowieso de grootste achterban. Ze heersen weer, als vanouds bijna. Lees hier de analyse van de Volkskrant over de herstelde kloof in het Nederlandse voetbal.

Aanvoerder Dirk Kuijt, die toevoegt geheel naar zijn aard nooit op te geven, vertelt dat diepe teleurstelling heerst, en dat PSV weer heeft bewezen goed te zijn op de counter. Dat is gebleken. Trainer Phillip Cocu van de landskampioen was zelfs blij dat Feyenoord-uit de eerste wedstrijd na de winterstop was. 'Het is altijd een van de lastigste wedstrijden van het seizoen. We konden ons helemaal voorbereiden op die taak.'

Bij Feyenoord koesteren ze graag de successen, vooral in financieel opzicht. Ze zijn geen armoedzaaiers meer. Sterker: ze hebben weer een beetje geld te verteren en ze versterkten de selectie grondig, met een helikopter vol. Althans, op papier. Maar waar zijn ze dan, die nieuwelingen, nu ze zo nodig zijn, op deze zonnige dag tegen PSV bijvoorbeeld? Alleen Kuijt is echt goed, maar dat is geen verrassing.

Dribbelaar Elia heeft slechts een paar spectaculaire acties in de beginfase en toont ook weer gedrag dat de inname van vreemde pilletjes doet vermoeden, als hij na de 0-1 weer volstrekt overspannen reageert. De rest? Kramer is weer wisselvallig en veel te weinig aan de bal, mede omdat hijzelf te weinig doet om aan de bal te komen. Ja, het had anders kunnen lopen als hij na ruim een half uur de schitterende voorzet van uitblinker Vilhena ín in plaats van over het doel had geschoten, maar het liep dus niet anders.

(Tekst gaat verder onder foto).

Gaston Pereiro van PSV vecht een duel uit met Terrence Kongolo van Feyenoord. Beeld anp
Gaston Pereiro van PSV vecht een duel uit met Terrence Kongolo van Feyenoord.Beeld anp

Middenvelder Vejinovic is onzichtbaar als spelmaker. Traag, zonder creativiteit en venijn. Verdediger Van der Heijden is verwezen naar de bank, want de door Feyenoord zelf opgeleide Van Beek en Kongolo vormen het centrum. Verdediger Botteghin is geblesseerd. Gustafsson voetbalt aardig, meer niet. Het is allemaal ver verwijderd van het niveau dat nodig is voor de landstitel, de trofee waarnaar Feyenoord snakt.

Het komt toch weer te veel aan op Kuijt, wiens solide functionele techniek een zeldzaamheid is op de Nederlandse velden. Kuijt heeft een fraaie adjudant in Vilhena, de middenvelder met een aflopend contract die aan het begin van het seizoen besloot te blijven omdat zijn moeder ziek is. Voormalig Feyenoord-trainer Koeman, die hem al eerder wilde aantrekken, zat op de tribune zondag. Het is best mogelijk dat Feyenoord Vilhena deze maand nog verkoopt, om in ieder geval nog iets voor hem te ontvangen. Dan is weer een topspeler, een international in de dop, een gepassioneerde speler met een prachtige techniek, verdwenen.

Voor Kramer is nauwelijks een alternatief voorhanden, zeker sinds problemenzoeker Kazim-Richards zich vrijdag liet wegsturen na het bedreigen van een verslaggever. Met Kazim is vandaag een gesprek. Zijn aanwezigheid is een gevaar voor de rust in de selectie gebleken, als een man die niet kan omgaan met een rol op het tweede plan. Het is een situatie die overigens door Feyenoord zelf is gecreëerd, door de Britse Turk te laten bijtekenen nog voordat Kramer kwam.

Feyenoord is dus bedroefd, terwijl PSV weer keurig aansloot bij koploper Ajax, zodat de strijd om het kampioenschap zich lijkt toe te spitsen op die twee clubs, als zo vaak het geval is in Nederland. Cocu stelde dat PSV een beetje Europees had gevoetbald, leunend op de sterke defensie, met Bruma en Moreno als hecht centrum.

(Tekst gaat verder onder foto).

Jeffrey Bruma en Hector Moreno van PSV vieren de belangrijke overwinning op Feyenoord. Beeld anp
Jeffrey Bruma en Hector Moreno van PSV vieren de belangrijke overwinning op Feyenoord.Beeld anp

Je moet ervan houden, van de speelwijze van PSV, maar knap is het zeker om grote duels zo in te gaan en nog geregeld te winnen ook; geconcentreerd in de verdediging, hard waar nodig, met snelle tegenstoten. Bijna profiteerde PSV al van rare Rotterdamse fouten in de eerste helft, maar het openingsdoelpunt viel pas kort na rust. Feyenoord lummelde bij het wegwerken van een vrije trap, Pröpper zette voor, Pereiro miste en Moreno tikte op zijn verjaardag in bij de tweede paal.

Feyenoord stelde daar vooral onmacht tegenover. De 0-2 van Narsingh was een logisch gevolg van een counter in de slotfase, toen Feyenoord wanhopig aanviel. Giovanni van Bronckhorst, dit seizoen debuterend als hoofdtrainer, weet dat de kans op de titel fors geslonken is, al is niets beslist: 'In de top worden wedstrijden beslist op momenten. Als je een kans wilt maken tegen PSV, moet je de nul houden of op voorsprong komen.' Het mislukte allebei, op jammerlijke wijze.

Feyenoord- captain Dirk Kuijt na een gemiste kans. Beeld anp
Feyenoord- captain Dirk Kuijt na een gemiste kans.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden