Titel Groningen is ook succes van de regio

Basketbal..

Van onze sportredactie

Zover kwam het uiteindelijk niet, de Brabanders redde zaterdag de eer in het vierde duel. Maar dinsdagavond zette Groningen de kroon op een bijzonder seizoen.

Eenvoudig ging het in de vijfde wedstrijd van de finalereeks niet. Bij Groningen leken de spelers lange tijd hun zenuwen niet de baas. In de slotfase nam Bergen op Zoom een 72-71 voorsprong. Maar uiteindelijk was de debutant in de play-offfinale die drie keer balverlies leed in de allerlaatste minuut en kon de thuisploeg voor 4500 uitzinnige toeschouwers het duel in Martiniplaza met 79-74 in haar voordeel beslissen.

Daardoor konden de beker en de bijbehorende medailles, in tegenstelling tot vorig seizoen, wel meteen worden uitgereikt. Vorig jaar werd de finale ontregeld door een dopingzaak rond een speler van Amsterdam en werd die ploeg pas drie maanden na dato tot kampioen uitgeroepen.

‘Een terecht kampioenschap’, was de eerste reactie van Groningen-coach Marco van den Berg. ‘We hadden de hele wedstrijd de overhand.’ Niet alleen in de wedstrijd maar gedurende de gehele competitie toonde Groningen zich, verrassend genoeg, de belangrijkste titelkandidaat. Slechts 3 van de 33 duels gingen verloren.

‘Dit is mijn allermooiste titel’, zei Van den Berg. ‘Ik heb hier gespeeld als jongetje, dat ben ik nooit vergeten. Dit is zo mooi, zo prachtig.’

Twee jaar geleden ging de topsportstichting van Donar, zoals de club oorspronkelijk heet, nog failliet. Maar net als in 2002, toen er eveneens een financiële doorstart gemaakt werd, was de titel binnen afzienbare tijd alweer binnen handbereik.

De realiteitszin staat tegenwoordig echter centraal in het Groningse beleid. Niet de spelers maar het team telt in de basketbalgekke stad. De titel mag ook gerust het succes van de regio worden genoemd. Groningen telt als enige basketbalploeg 1200 seizoenkaarthouders, verwelkomt elke week gemiddeld 3000 toeschouwers en kan terugvallen op een betrokken bedrijfsleven.

In ruil daarvoor worden de spelers ook ingezet bij projecten rondom sociale cohesie, achterstandswijken en jeugdontwikkeling in de buurt. Iedereen moet bijdragen aan het onverzettelijke imago van de Groningers.

Toch was het landstitel van de ploeg van Van den Berg pas de derde in de historie van de club. Als Donar en aan de hand van coach Maarten van Gent werd de club in 1982 voor het eerst kampioen. Dat kunstje werd alleen door Ton Boot herhaald, in 2004. In 1998 en 2006 was Groningen verliezend finalist in de play-off.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden