Tips

Fela!

Broadwaymusical over het onstuimige en omstreden leven van de Nigeriaanse muzikant en politiek activist Fela Kuti. Een mix van dans, muziek en theater die na een zegetocht langs de grote theaters van New York, Londen en Nigeria nu naar Amsterdam komt. De in Nederland aan DasArts opgeleide artiest Sahr Ngaujah speelt de hoofdrol en de internationaal vermaarde choreograaf Bill T Jones tekent voor de regie. Fela! won in 2010 drie Tony Awards.

Theater Carré Amsterdam, 9 t/m 24 juni.

Vieux Carré

door The Wooster Group. The Wooster Group uit New York is een vaste gast op het Holland Festival. Het befaamde gezelschap van Elizabeth LeCompte speelt het semi-autobiografische Vieux Carré van Tennessee Williams. Over een jonge, eenzame schrijver in een pension vol randfiguren.

Westergasfabriek Amsterdam, Zuiveringshal West, 11 t/m 13 juni.

Mea Culpa en Via Intolleranza II

Christoph Schlingensief, eigenzinnig, controversieel en indrukwekkend theatermaker die vorig jaar overleed, krijgt een hommage door het Holland Festival Zijn veelkleurig Mea Culpa is de openingsvoorstelling van het festival, zijn Via Intolleranza II is er te zien, plus nog zeven langere en drie kortere films en een gefilmd interview met de kunstenaar. Schlingensief kreeg grote bekendheid door zijn spraakmakende omgang met politiek beladen onderwerpen. In 2008 werd longkanker bij hem geconstateerd. Over de verwarring en de woede die zijn ziekte teweegbracht, maakte hij Eine Kirche der Angst vor dem Fremden in mir (HF 2009) en Mea Culpa, dat lichter van toon is. ViaIntolleranza II, zijn laatste, is een productie over zijn droomproject, het operadorp Remdoogo in Burkina Faso.

Mea Culpa in Muziektheater Amsterdam, 2 juni; Via Intolleranza van 4 t/m 6 juni in Westergasfabriek.

Cherkaoui/Dawson

door Het Nationale Ballet. Het Nationale Ballet heeft een van de meest toonaangevende choreografen uit de hedendaagse dans gestrikt voor een nieuw stuk. Sidi Larbi Cherkaoui (1976) grasduint als geen ander in culturen en stijlen. Hij confronteert westerse danstechnieken met de kungfu van Chinese monniken of het klassiek-Indiase idioom van een Kuchipudi-danseres. Dat deze avonturier bij een klassiek gezelschap aan de slag gaat, lijkt vreemd. Maar de taal van het ballet, met zijn markante spitzentechniek zal Cherkaoui, toch een soort antropoloog, ongetwijfeld boeien. Cherkaoui wordt samen met David Dawson (1972) gepresenteerd, een choreograaf die het klassieke ballet van binnenuit probeert te vernieuwen.

Muziektheater Amsterdam 17 t/m 25 juni

Dionysos

'Waar blijft de muziek?!' Die wanhoopskreet van Pierre Audi schalde vorig jaar juni door Salzburg, toen Wolfgang Rihm nog altijd geen noot had geleverd van zijn opera Dionysos. Dat de wereldpremière, zeven weken later, opgetogen kritieken oogstte, bewees het improvisatietalent van Audi's artistieke team. Zoals zijn Duitse decorontwerper Jonathan Meese zei: 'Deze opera is met spuug aan elkaar geplakt.' In de Westergasfabriek zal blijken of het roesachtig aangebrachte spuug nog altijd plakt. Rihm plukte het libretto eigenhandig bij elkaar uit Nietzsches Dionysos-Dithyramben, een gedichtencyclus die de filosoof schreef op de rand van waanzin.

Dionysos, Westergasfabriek, Amsterdam. 8, 12, 16, 19, 22 juni.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden