Tips

1. En un momento dado

Holland Doc, online en digitaal kanaal, zaterdag 19:22 uur

Opwarmertje voor de serie Johan: En un momento dado, Ramón Gielings klassieker uit 2004, waarin bekende en onbekende Spanjaarden over hun liefste Johan Cruijff-momenten vertellen. Dat levert een leerzaam inzicht op in Cruijffiaanse voetbaltechnieken: 'Hij kon de bal stilleggen en dan opeens toeslaan vanuit stilstand. Als een adder.' 'Hij gebruikte de buitenkant van zijn rechtervoet als linkerbeen.' Maar de film gaat er net zo goed over hoe 'El Salvador' in 1973 Barça uit het slop speelde en de Barcelonezen - onder Franco mochten ze niet eens Catalaans praten - hun zelfvertrouwen teruggaf. Sommigen moeten er nog om huilen.

2. Weet ik veel!

Zaterdag, RTL 4, 20.40 uur

Architect Gaudi kwam om het leven, doordat hij onder de tram liep, brons is een legering van koper en tin en de kameel rent sneller dan de veldmuis. Zomaar een paar van de leermomentjes uit het vorige seizoen van Weet ik veel, de kennisquiz van Linda de Mol die vanavond terugkeert op de zaterdagavond van RTL 4. Ongetwijfeld voor een miljoenenpubliek, want daar heeft De Mol nu eenmaal een patent op. De formule van de quiz blijft ongewijzigd: drie bekende Nederlanders plus een zaal vol studenten krijgen vijftig kennisvragen voorgeschoteld. In de finale speelt de slimste BN'er tegen de slimste student.

3. Finding life beyond eart: are we alone?

Holland Doc, online en digitaal kanaal, zaterdag 16.20 uur.

Duizelingwekkende serie van de Amerikaanse publieke omroep PBS over het ontstaan van de aarde en de wezensvraag van de mensheid: zijn wij alleen? Of is er ook leven op onze buurplaneten? Finding life beyond earth verkent de actueelste informatie van ruimtesondes en -satellieten, en is zo gefilmd dat het net lijkt of je zelf op de maan Titan rondklautert en, uitkijkend over het methaanmeer, Saturnus aan een heldere hemel ziet staan.

4. Podium: Wagner Masterclass

Zondag, Ned 2, 13.00 uur

Wagner zingen kan alleen met volledige overgave, anders kun je er net zo goed niet aan beginnen. Dat is de overtuiging van dirigent en Wagnerspecialist Ed Spanjaard, een van de prominenten die afgelopen najaar een masterclass gaf aan de Wagner Academie, een initiatief van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC). Naast dirigent Spanjaard kwamen ook beroemde zangers, zoals de Amerikaanse sopraan Nadine Secunde, naar Den Bosch om hun ervaringen met het zingen van Wagnerrollen te delen met jong talent. Te horen zijn o.a. de Wesendonck-Lieder, een liederencyclus uitgevoerd door de jonge Nederlandse mezzosopraan Ruth Willemse. Hopelijk met volledige overgave.

5. Rushdie-affaire

http://www.geschiedenis24.nl/ andere-tijden/afleveringen/2004-2005/Rushdie-affaire-in-Nederland.html

Exact 25 jaar geleden gingen moslims in Parijs de straat op om te demonstreren tegen De duivelsverzen van Salman Rushdie. In Nederland zouden de 'dood aan Rushdie'-spandoeken niet snel daarna volgen. Een betoger: 'Als hij aanvalt op mijn leven, mag ik hem ook aanvallen'.

In Andere tijden werd in 2004 teruggekeken op de Rushdie-affaire. 'Ondenkbaar, die doodsbedreigingen', zegt Hans Goedkoop in die uitzending. 'We deden toch ons best voor de moslims? CDA-politici kwamen op hun sokken in de moskee stemmen werven. Maar we hadden duidelijk geen flauwe notie hoe er gedacht werd in die groep.'

In Andere tijden herinnert Adriaan van Dis zich ook hoe hij Rushdie in 1989 met witte wijn had ontvangen in zijn boekenshow. 'Het boek verdedigt zichzelf, dacht ik eerst', zei Rushdie in dat gesprek. Maar toen hij zag hoe zijn roman op straat werd verbrand, voelde hij het 'in zijn ingewanden'.

En toen was de fatwa nog niet eens over hem uitgesproken. Ook de vertaalster en de uitgever van De satansverzen komen aan het woord. De vertaalster moest beveiligd worden ten tijde van de affaire. Wat inhield dat er een paar keer per dag een politiewagen langsreed. Niet in het weekend.

De uitgever kreeg dit soort dreigtelefoontjes:

'We komen u vermoorden.'

'Wanneer?'

'Vandaag.'

'O, hartelijk dank.'

6. NTR Academie

Zondag, Nederland 2, 19.50 uur

Journalist Arnold Karskens vertelt over zijn ervaringen als oorlogsverslaggever en geeft zijn visie op het heldendom: 'Het leuke van held zijn is dat het je een rustig gevoel geeft'.

Daarnaast heeft hij een paar tips voor de oorlogsverslaggever in spe: vraag voordat je een taxi instapt eerst om de naam van je chauffeur en sms deze samen met het kenteken naar een goede vriend.

Ben je bang dat je in je hotel wordt achtervolgd door een gevaarlijk iemand? Druk dan in de lift nooit als eerste op de knop van jouw verdieping en houd mogelijke indringers buiten je slaapkamer door met je bed voor de deur te gaan liggen.

7. De bergen achter Sotsji

Zondag, Ned 2, 20.20 uur

Armenië is een landje om medelijden mee te hebben. Dat leert Jelle Brandt Corstius ons in de vijfde aflevering van zijn reisserie over de Kaukasus. Het extreem arme Armenië is totaal geïsoleerd: de grens met Turkije is gesloten vanwege de Armeense genocide, die honderd jaar geleden plaatsvond en nog steeds niet wordt erkend door de Turken.

Met Azerbeidzjan zijn de grenzen gesloten vanwege het gebiedje Nagorno-Karabach, dat nu in Armeense handen is, maar nog steeds wordt er over en weer geschoten. Op deze wijze is Armenië volledig afhankelijk van Rusland en dat is niet bepaald een prettig land om afhankelijk van te zijn.

8. Tegenlicht Lab

Zondag, Ned 2, 21.05 uur

Geen Tegenlicht-uitzending zoals we die gewend zijn, maar de eerste editie van Tegenlicht Lab, waarmee het televisie-essay als vertelvorm wordt geïntroduceerd. In de eerste aflevering pleit de 25-jarige historicus, columnist en non-fictieauteur Rutger Bregman voor een herintroductie van het utopisch denken.

We leven in een tijd van onbehagen, stelt Bregman, terwijl we rijk, veilig en gezond zijn. Mensen verlangen naar vroeger, naar een Gouden Tijdperk dat nooit heeft bestaan. Waar komt die nostalgie vandaan? En hoe kunnen we onze blik weer op de toekomst richten? Volgens de columnist van onder meer de Volkskrant en de Correspondent wordt het tijd oude dromen, zoals een radicaal kortere werkweek en het basisinkomen, af te stoffen en dat betoogt hij aan de hand van 16de-eeuwse schilderkunst, statistieken, Beau van Erven Dorens en een broodrooster.

9.Twenty Feet From Stardom

Zondag, Canvas, 22.40 UUR

In deze welverdiende ode aan Amerika's beste achtergrondzangeressen is onder meer het verhaal te zien van Lisa Fischer (1958). Onbekend qua naam en gezicht, maar ondertussen wel te horen op platen van Tina Turner, Sting, Dolly Parton, Beyoncé en Aretha Franklin.

Fischer moest begin jaren negentig zelf ook een ster worden, zo vonden de mensen om haar heen. Ze scoorde een solohit (How Can I Ease the Pain) en won een Grammy voor beste R&B-zangeres. Maar daarna bleef het stil. Alhoewel een groots talent, bleek Lisa Fischer geen stardom material: 'Zingen gaat voor mij over delen. Het is geen competitie'.

Niet iedereen is ijdel genoeg voor een leven in de spotlights.

10. The fantastical world Of hormones with dr John Wass

BBC 4, dinsdag, 20.00 uur

De 'bekende, maar slecht begrepen' stofjes die liefde, lust en agressie regelen, en eigenlijk ons menszijn bepalen. Bij BBC4 begint een serie over hormonen. Over hun geschiedenis, hoe Frederick Banting insuline ontdekte en diabetici het leven redde, en hun werking. Hormonen kunnen een fantastisch medicijn zijn, maar hebben, zo stelde de Franse kankerarts David Khayat, meer kankerdoden op hun geweten dan sigaretten.

11. Vikings

http://www.youtube.com/ watch?v=_H_gfusCt9Q

Het is afgelopen met de wereld. Volgens de Noordse mythologie maakt Ragnarok, een allesverwoestend godengevecht, op 22 februari 2014 een einde aan alles. Mocht het nou toch loslopen met de apocalyps, dan is er nog altijd de driedelige serie Vikings die de Schotse archeoloog/journalist Neil Oliver voor de BBC maakte (niet bij de BBC terug te zien, toch online), waarin hij probeert door te dringen tot de Vikingziel. Oliver ontdekt vooral de zachte kant van de krijgers. Ze hadden een voorliefde voor sierlijke enkellaarsjes en gemanicuurde nagels en droegen dus geen helmen. En ze trokken niet alleen naar Europa, maar ook naar het oosten. In de Hagia Sophia in Istanbul staan Vikingrunen gekerfd in het marmer. 'Halfdan was here.' Zoiets staat er.

12. Oba Live

Michel Krielaars is hoofdgast in OBA Live, obalive.nl, woensdag, 19.00 uur

Dat doet Ruslandkenner Michel Krielaars het liefst, al vanaf het moment dat hij in 1989 met een kleurentelevisie in de kofferbak van zijn Volvo de Sovjet-Unie binnenreed: door het brilletje van Anton Tsjechov naar het chaotische Rusland kijken. Omdat Tsjechov in zijn tijd al doorhad dat het grote land met 'de vele kleine ambtenaren die het symbool zijn van de verlammende Russische bureaucratie', in geen 500 jaar zal veranderen. Omdat Tsjechov hem kennis liet maken met 'een tragiek van het leven die alleen in Rusland lijkt te bestaan en die in een wervelwind alles en iedereen met zich meesleurt'.

Met bijdragen van Madelon Meester, Jesse Heijnis, Joris Henquet, Mirjam Bosgraaf en Bart Koetsenruijter (filmtips).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden