Tips voor het weekend (en een paar voor daarna)

Wat leren we verder nog deze week? Tien keer thuisvermaak waarvan je wat opsteekt. En ter ontspanning vijf filmtips erbij.

1. In de rij voor Anne Frank

Zondag 4 mei, Ned 2, 21.00 uur

'Om een toekomst op te bouwen, moet je het verleden niet vergeten', schreef Anne Frank ooit in haar dagboek. Daarom zijn ze nu hier, de Koerdische Jwame en Kawan, in Nederland, wachtend in de rij om het Anne Frank Huis te mogen betreden. 25 jaar geleden vluchtten zij uit Irak toen Saddam Hussein aan de macht kwam. Net als Anne moesten zij onderduiken. 'Nu zijn we veilig en vrij', zegt Kawan. 'We zijn bij het Anne Frank Huis om ons hier nog bewuster van te worden.'

Regisseur Robert Schinkel filmde de immer lange rij voor het Anne Frank Huis vier seizoenen lang en sprak met de wachtenden. Aan de hand van hun persoonlijke, ontroerende verhalen wordt het verhaal van Anne Frank op bijzondere wijze in beeld gebracht. Bezoekers putten hoop en kracht uit het Anne Frank Huis.

Voor twee Tibetanen laat het achterhuis zien dat Tibet moet blijven strijden om onder de bezetting van China uit te komen. 'Op een dag werd het Joodse volk bevrijd, ik ben ervan overtuigd dat op een dag hetzelfde gebeurt in Tibet.' Ontroerend is ook het verhaal van een Nederlandse vrouw van in de negentig. Zij zat samen met Anne Frank in concentratiekamp Bergen Belsen en overleefde het wél. Uit eigen ervaring vertelt ze hoe Anne om het leven is gekomen.

Ondertussen lezen meisjes van over de hele wereld fragmenten voor uit het dagboek, ze zijn net zo oud als Anne toen zij stierf. Het maakt de kijker er nog meer van bewust: het verhaal van Anne Frank is akelig actueel.

undefined

2. Natural Born Knillers

Zaterdag, 20.00 uur, De Balie

'Met de dood van mijn vader in 1956 verdween Indië in een hutkoffer. Daarna werd alleen op zondag nog gadogado gegeten, en verder werd dat land aan tafel afgeschaft.' Adriaan van Dis over zijn vader, de KNIL-militair die zijn leven lang werd gekweld door alles wat hij in Indië had meegemaakt. In het Gesprek voor de Dam, een jaarlijkse discussie rond de dodenherdenking in debatcentrum De Balie, wordt de geschiedenis van Nederlands-Indië 'nu eens zonder voorbehoud' besproken. 'De rol van het KNIL, dat bestond uit veelal Nederlandse verzetshelden die in Indië opeens aan de verkeerde kant van het verhaal stonden, staat hierbij centraal. Hoe gaan volgende generaties indo's en Nederlanders om met het verleden van hun ouders en grootouders?'

undefined

3. ABBA - Alleen Agnetha

Zaterdag, Ned 3, 21.30 uur

Aan de vooravond van een nieuwe editie van het Eurovisie Songfestival is dit BBC-portret uit 2013 te zien van Agnetha Fältskog, de blonde sterzangeres van ABBA. De inmiddels 64-jarige Fältskog liet zich interviewen, en dat is bijzonder, want zij meed de schijnwerpers sinds het uit elkaar gaan van ABBA in 1982 zo veel mogelijk. Maar nu zingt ze weer en neemt ze nieuwe nummers op, waaronder een duet op met Take That-zanger Gary Barlow. In de documentaire worden ABBA-klassiekers afgewisseld met terugblikken op belangrijke momenten uit Agnetha's leven, waaronder de pijnlijke scheiding van Björn Ulvaeus. Ook Ulvaeus en Benny Andersson komen aan het woord.

undefined

4. Opium Special

Zaterdag, Ned 2, 22.40 uur

Al meer dan drie jaar uitverkocht en de langst lopende productie uit de Nederlandse theatergeschiedenis: musical Soldaat van Oranje is een succesverhaal zonder einde. 'Waarin schuilt het geheim: de baanbrekende techniek van de draaiende theaterzaal, de unieke locatie, vliegveld Valkenburg of het heroïsche verhaal?', vraagt Opium-presentator Cornald Maas zich aan het begin van deze special af. De vraag stellen is hem beantwoorden: alle drie natuurlijk.

Wat ook wel heeft geholpen, is die keer dat een vrachtwagen met daarop een antieke Dakota, aangekocht als decorstuk en onderweg naar de theaterhangar op Valkenburg, vast kwam te zitten op de A44. De hele dag kwam het nieuws, inclusief de naam van het gedupeerde Soldaat van Oranje, op alle zenders voorbij. 'Onze marketingafdeling zei later: als we dit verzonnen hadden, hadden we het niet gedurfd', aldus producent Fred Boot.

Boot vertelt ook over zijn contact met Erik Hazelhoff Roelfzema, die moest worden overgehaald een musical over zijn leven te laten maken. Hazelhoff Roelfzema was destijds woonachtig op Hawaii en liet zich emailen op oranje@aloha.net. De twee moesten maar eens samenkomen vond hij, en wel op de avond van Duitsland-Nederland op het EK van 2004. Boot: 'Het was natuurlijk een corporale man en hij is dat tot z'n dood gebleven'.

undefined

5. Podium: Metalgast in het Concertgebouw

Zondag, Ned 2, 13.00 uur

Een opmerkelijk combinatie: de langharige Duitse muzikant Florian Magnus Maier, die gitarist is van drie blackmetalbands, trad eind april op in het Concertgebouw in Amsterdam. Samen met klassiek gitarist Izhar Elias en het Radio Filharmonisch Orkest voerde hij zijn nieuwe stuk voor akoestisch gitaar, elektrisch gitaar en orkest uit, getiteld Schattenspiel. In deze documentaire volgt regisseur Marcel Goedhart Maier tijdens het componeren van zijn nieuwe stuk en het repetitieproces. Ook zien we hem aan het werk in de studio met zijn metalband Dark Fortress. Na afloop van het portret is de tv-registratie van de première van Schattenspiel op 26 april integraal te zien en beluisteren.

undefined

6. Democratie in ademnood

Zondag, herdenkingslezing, Universiteit Utrecht, 20.15 uur

Schrijver (van Congo) David Van Reybrouck houdt de 4 mei-herdenkingslezing van de Universiteit Utrecht (meteen online te bekijken). In de Tweede Wereldoorlog streden de geallieerden voor een democratisch Europa, maar nu is democratie een bedreigde staatsvorm. Zoals Van Reybrouck zegt, 'iedereen lijkt er naar te verlangen, maar niemand gelooft er nog in'. Hij pleit voor een nieuwe vorm van democratie waarin burgers via loting direct, zonder tussenkomst van verkiezingen, meebeslissen in Den Haag. In Ierland gebeurt het al.

undefined

7. De laatste zeven maanden van Anne Frank

Uitzendinggemist.nl

'Een van de laatste keren dat ik haar zag, had ze alleen nog een deken om. Ze had geen tranen meer. Wij hadden al lang geen tranen meer. Ze kibbelde tot het laatst toe met Margot. Ik gaf haar wat van ons brood.' Jannie Brandes -Brilleslijper is een van de laatsten die Anne Frank nog in leven heeft gezien in Bergen-Belsen. Zij is een van de ooggetuigen uit De laatste zeven maanden van Anne Frank, uit 1988, de film die begint waar het dagboek ophoudt (en die online staat bij de publieke omroep).

undefined

8. DOC talks met Michael Sandel

Maandag, NPO Doc, 21.15 uur

Zo vreemd, vindt politiek filosoof Michael Sandel, dat er na de kredietcrisis geen fundamentele discussie op gang is gekomen over de vrijemarkteconomie. In zijn boek Niet alles is te koop noemt Sandel marktwerking een van de grootste morele vraagstukken van onze tijd. Het 'markttriomfisme' heeft succesvol andere waarden, zoals burgerschap en altruïsme verdrongen, en wordt steeds belangrijker op alle terreinen van ons leven. Wat betekent dat? Is het erg dat het stadion van FC Twente naar Grolsch is genoemd? Michael Sandel wordt erover ondervraagd in de serie Doc Talks. Na het interview is de film The Flaw te zien, over de oorzaak van de wereldwijde kredietcrisis.

undefined

9. Bill Clinton

bigthink.com/users/bill-clinton

Een interview met Michael Sandel is ook te zien op bigthink, een website/youtubekanaal vol interviews met denkers en wetenschappers 'om meer kennis sneller te delen'. Kennis van Daniel Goleman, Richard Branson. En van Bill Clinton bijvoorbeeld. 'Het belangrijkste dat ik heb geleerd', zegt Clinton, 'is dat er nog zo veel te leren is.' Hij ging zich na zijn 65ste verdiepen in deeltjesfysica. Clinton kwam erachter, zegt hij, dat hersenen juist op oudere leeftijd goed zijn uitgerust om iets nieuws te leren.

undefined

10. Docu over het songfestival

youtube.com

Vermakelijke Engelse docu over het songfestival uit 2000 laat zien dat niet alleen Nederland worstelt met de vele nederlagen op het eurovisiepodium. Vele Europese landen keerden geregeld huiswaarts met een schamel aantal punten. Zwitserland vaardigde eerst een muzikant af met een piccolo, toen dat niet hielp eentje met een alphoorn, toen dat ook niets opleverde, iemand die op een tuinslang blies. In 1988 wonnen de Zwitsers opeens met een meisje met permanent, een witte blazer en een tutu: Céline Dion. De docu laat ook de geschiedenis van het optreedkostuum zien. In het blote Beyoncé-decennium is het nauwelijks meer voor te stellen, maar in de jaren zeventig hadden bijna alle zangeressen een van-vloer-tot-kin-jurk aan.

Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Jesse Heijnis, Joris Henquet, Madelon Meester en Berend Jan Bockting (filmtips).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden