Tips voor het weekend (en een paar voor daarna)

Wat leren we verder nog deze week? Dertien keer thuis-vermaak waar je wat van kunt opsterken. En ter ontspaning ook nog vijf films erbij.

1. Themaweek 'De keerzijde van plastic', de aftrap

Zaterdag, NED 3, 8.45 uur

Het weegt niets, is goedkoop, kan in elke vorm worden gegoten en gaat lang mee. Plastic heeft vele voordelen, maar het nadeel van plastic is dat het niet vergaat. Een plastic koffiebekertje doet er meer dan duizend jaar over om af te breken. Jaarlijkt komt er 4,7 miljoen ton plastic in de zee terecht en daarmee ook in ons ecosysteem. Jeugdzender Zapp vond het daarom tijd voor een themaweek. Vandaag tot en met vrijdag staan er bijzondere uitzendingen op het programma over plastic en duurzaamheid. Evelien Bosch presenteert een dagelijkse spelshow, en Het Klokhuis komt met vijf afleveringen over de keerzijde van plastic.

2. De onderkoning

Zaterdag, NED 2, 20.20 uur

De naam Gijsbert Karel van Hogendorp zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Ten onrechte: staatsman Van Hogendorp schreef de eerste Grondwet, waarmee hij de basis legde voor Nederland als constitutionele monarchie. Maar door onenigheid met Koning Willem I stond Van Hogendorp niet op het podium toen de Grondwet op 30 maart 1814 werd ingevoerd. Hij bleef nog lang actief binnen de politiek, onder meer als Minister van Buitenlandse Zaken, maar was in een voortdurende strijd met de koning verwikkeld. Ramon Gieling (bekend van de Johan Cruijff-film En un momento dado) maakte een docudrama over dit conflict. In een Andere tijden-achtige stijl wordt de strijd om de grondwet gereconstrueerd. Van Hogendorp wordt gespeeld door Gijs Scholten van Aschat.

3. John Lennon's honeymoon

Zaterdag, NPO Cultura 20.45 uur

45 jaar na de Bed In voor de vrede van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel is het Lennon-Weekend bij NPO Cultura. Mét die trage, avantgardistische docu uit 1969 van Peter Goessens én de pas overleden cameraman Mat van Hensbergen, waarin Lennon en Ono slapen, wakker worden, een vlieg in de kamer zien, naar hun brilletje grijpen (John), de krant lezen, roomservice bestellen, en journalisten ontvangen in bed. Zoals Donald Zec de verslaggever van de Daily Mirror. Zec: 'Of jullie zijn een stelletje gekken die zo snel mogelijk moeten worden opgesloten. Of jullie zijn heel handig bezig hier een financieel slaatje uit te slaan.' Lennon: 'We doen dit niet om er zelf beter van te worden. Anders had ik ook wel het privé-eiland van Onassis kunnen lenen. In bed blijven liggen is de meest geweldloze daad die we konden bedenken.'

4. NTR Podium: Barbara Hannigan - Canadees podiumdier

Zondag, NED 2, 13.00 uur

De Canadese, in Amsterdam wonende, sopraan Barbara Hannigan wordt in de Britse pers de 'fearless soprano' genoemd, ze zingt hoger dan andere sopranen, heeft de ene na de andere première, heeft niet alleen een fenomenale stem, maar wordt ook geroemd om haar acteerprestaties, dirigeert daarnaast en maakt werkdagen van elf uur. Af en toe gaat ze terug naar Canada om zich op te laden. Sandra Parry en Petra Gerrese volgden haar afgelopen Kerst tijdens het bezoek aan haar geboortegrond. Meteen daarna een tv-registratie van Let me Tell You, een werk dat de Deense componist Hans Abrahamsen speciaal voor Hannigan componeerde.

5. 3Doc: SXSW - de toekomstmuziek van 2014

Zaterdag, NED 3, 21.30 uur

Wat zijn de nieuwste technologische innovaties? De muzikale beloften voor de toekomst? Wie zijn de opkomende filmmakers? En wat gebeurt er op het gebied van interactieve media? Van 7 tot en met 16 maart vond het festival South By Southwest (SXSW) voor de 27ste keer plaats in Austin, Texas. Het is het festival waar ooit Twitter werd gelanceerd, waar jaarlijks ongeveer 1.500 bands optreden en waar Jack White (The White Stripes) ooit op een parkeerplaats optrad. In deze documentaire een zoektocht naar toekomstige beloften, technologische innovaties en tips voor nieuwe muziek.

6. The Singularity Debate

Zondag, 16:35 uur, http://ageofwonder.nl/the-singularity-debate-day3

In Eindhoven is dit weekend het festival Age of Wonder, een serie 'lange TED-talks over grote ideeën, artistieke experimenten en mythische verhalen.' Vandaag gaat hier The Singularity in première, over het moment waarop robots de mens gaan evenaren in creativiteit, intelligentie én in geweten. Mens en robot zullen steeds meer samen vallen. Zondag is de film nog eens te zien en het debat dat daarna volgt (met documentairemaker Doug Wolens) is live online te volgen.

7. De Kennis van Nu

Zondag, NED 2, 19.45 uur

In deze tweede aflevering van het wetenschapsprogramma De Kennis van Nu onder meer een reportage over de techniek 'Transcranial direct-current stimulation', afgekort tDCS, die met elektrische stroompjes je brein beter laat functioneren. Ruimtevaarder en wetenschapper André Kuipers onderzoekt de werking en toepassing van deze breindoping. Hij ontmoet Mario die sinds zijn beroerte moeite heeft met spreken, dankzij tDCS herstelt hij sneller. De breinstimuleerder is ook populair onder gamers en jongeren: met behulp van simpele handleidingen op internet kan iedereen zo'n apparaatje bouwen. Wetenschapsjournalist Diederik Jekel probeert het uit.

8. Tegenlicht

Zondag, NED 2, 21.10 uur

De burger van nu heeft redenen genoeg om ontevreden te zijn, maar de opstand blijft uit. In de Tegenlicht-aflevering We zijn het zat! onderschrijft de Engelse socioloog Colin Crouch de toegenomen machteloosheid van burgers: de afgelopen decennia nam de macht van de democratisch gekozen parlementen af, ten faveure van het bedrijfsleven en internationale instituties. Om de belangen van de burger weer voorop te stellen, werden verschillende initiatieven ondernomen. Zoals het burgerforum G1000 van de Belgische schrijver David van Reybrouck, dat bedoeld is om weer aandacht te krijgen voor wat het volk wil. In Amerika bestaat het USpirg, een organisatie die de wensen van het volk terug probeert te brengen in de wandelgangen van de macht, als een soort 'lobbyist van het volk'.

9. Exit through the giftshop

Zondag, NPO Doc, 21.30 uur

Thierry Guetta is een gewone, handige tweedehandsklerenverkoper en hobbyfilmer die op vakantie in Frankrijk tegen de spacemozaïeken van straatkunstenaar Invader aanloopt. Guetta begint overal streetart, 'de grootste tegencultuur sinds punk', te filmen, en alle kunstenaars die bij nacht en ontij muren beschilderen, bespuiten, beposteren, bestickeren. Dan ontmoet hij de beroemdste streetartist van allemaal: Banksy. Nu verandert de film langzaamaan in een verwarrend spelletje wie-filmt-nou-eigenlijk-wie tussen Thierry en Banksy. Genomineerd voor de Oscar in 2011.

10. 5 hoorcolleges van Paul Cliteur

Vanaf maandag elke werkdag een op universiteitvannederland.nl

Aan alle monotheïstische godsdiensten, jodendom, christendom, islam, zit een gewelddadige kant. En ruim driekwart van de wereldbevolking leeft in landen waar religieus geweld aan de orde van de dag is. Paul Cliteur, hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden, schreef het boek Het monotheïstisch dilemma, over de relatie tussen religie en geweld. Hij houdt er bij de Universiteit van Nederland vijf kwartiercolleges over.

11. Komm Süßer Tod - Sterven en dood bij Bach

Dinsdag, Studium Generale Universiteit Twente, 19.00 uur

'De dood zat altijd aan tafel in Bachs tijd', zegt Ben Coelman, hoofd educatie bij de Nationale Reisopera. Toen Johann Sebastian Bach de Matthaus Passion schreef had hij al een vrouw en zes kinderen verloren. Coelman: 'Toch heeft hij wonderbaarlijk mooie, troostrijke werken over de dood geschreven. Zoals het lied Komm Sußer Tod komm. Zelden zulke mooie muziek gehoord.' Over 'goed sterven', de dood als verlossing, en het bijna feestelijke einde van de Matthäus Passion, houdt Ben Coelman een lezing.

Lezing vermoedelijk een paar dagen later online: http://www.utwente.nl/ nieuwsevents/2014/3/250553/studium-generale-als-de-dood)

12. Sushi; The Global catch

Vrijdag, NPO Doc, 21.24 uur

Sushi is te succesvol. Japanse chefs moesten vroeger zeven jaar in training om de nori met vakmanschap om de rijst te rollen, maar nu kan iedereen bij wijze van spreken maar raak rollen. En de blauwvistonijn wordt door de wereldwijde sushirevolutie met uitsterven bedreigd.

13. Minute physics

youtube.com/user/minutephysics

Leerzaam filmpje van de week. Liever: leerzame filmpjes van de week: het youtubekanaal Minute Physics van de jonge fysicus Henry Reich. Met simpele figuurtjes en tekeningen beantwoordt hij, meestal binnen de minuut, vragen als: Kun je beter hard lopen of wandelen in de regen? Wat is zeeniveau? Waarom is het 's nachts donker? Hoe zag de oerknal eruit? Sommige kwesties - Wat is een regenboog? - worden zelfs in 9,9999 seconden uitgelegd. Reichs motto: 'If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.'

Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Joris Henquet, Jesse Heijnis, Madelon Meester en Berend Jan Bocking (filmtips).

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden