Tips voor het weekend (en een paar voor daarna)

Wat leren we verder nog deze week? Elf keer thuisvermaak waar je wat van opsteekt, van de betekenis van 'thuis' tot het belang van postmortaal hersenonderzoek.

1. Tedtalk isabel allende.

http://blog.ted.com/2008/01/03/isabel_allende/

Wie vandaag wil stilstaan bij Internationale Vrouwendag: zie de TEDtalk die schrijfster Isabel Allende gaf een paar jaar terug. Een vlammend betoog dat begint met Allendes 'vier mooiste minuten van mijn leven' toen ze samen met zeven beroemde vrouwen de olympische vlag mocht dragen bij de Winterspelen in Turijn, 'pal achter de lange benen van Sofia Loren, die zich bewoog als een giraffe over de savanne'. Ze vertelt over haar medevlagdraagster Wangari Maathai, de initiatiefneemster van het planten van miljoenen bomen in Afrika om de ontbossing tegen te gaan. En via Maathais verhaal vertelt Allende de verhalenvertelster ('What is truer than truth? A story.') verder. Over vastbesloten vrouwen, strijdsters, vrouwen als verworpenen der aarde, over hartstocht, creativiteit, geluk, ongeluk en feminisme. Alles komt samen als in een muziekstuk.

2. De deal

Zaterdag, Ned 2, 20.20 uur

Na het eclatante succes van de Deense serie Borgen kon het niet uitblijven: ook de VARA duikt de politiek in. In De deal, een driedelige politieke thriller, infiltreert de jonge journaliste Fenna Zielhorst (Carolien Spoor) bij de populistische Vrijheidspartij van politicus Wouters (Jacob Derwig). Zij vermoedt een geheime politieke deal en wil deze onthullen om zo te voorkomen dat Wouters de verkiezingen wint. Inderdaad, deze plotlijn kan bekend voorkomen: in 2010 infiltreerde immers een journaliste van HP/De Tijd bij de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders.

3. Classic Albums: Caro Emerald

Zaterdag, NED 3, 21.25 uur

De zang van Back it up begon met een Billie Holiday-imitatie, That man heeft een New Orleans-beat en A Night Like This is geïnspireerd door James Bond-films. Zangeres Caro Emerald en haar producers geven gedetailleerd inzage bij de totstandkoming van de vrolijke latinpopliedjes van het extreem succesvolle debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. Bedacht en ontwikkeld in een kleine, geluiddichte studio in de Amsterdamse wijk De Pijp, en eindigend met grote concerten in Londen. Na de aflevering van Classic Albums (een herhaling) is om 22.25 uur een intiem concert te zien dat Emerald vorig jaar gaf in het BBC Radio Theatre. Hier zingt ze naast haar hits ook nummers van het tweede album, The Shocking Miss Emerald, en covert ze Mad About The Boy van Noel Coward.

4. The Graham Norton Show

Zaterdag, Comedy Central, 22.00 uur

Voor wie ooit nog wil meedoen aan een Amerikaanse spelshow, komt hier een goede tip van acteur Aaron Paul - beter bekend als Jesse uit Breaking Bad, en in 2000 succesvol kandidaat bij The Price is Right (Prijzenslag). 'Ik had zes of zeven blikjes Red Bull op. Als je het terugziet, lijkt het alsof ik aan de drugs zit. Ik kon niet stilzitten. Maar ik wist dat ze daar altijd gaan voor mensen met veel energie. En inderdaad: ik kwam aan de beurt.' De beelden zijn inmiddels legendarisch.

Naast Paul is ook acteur Jamie Dornan te gast. Momenteel een grote onbekende, maar vanaf Valentijnsdag 2015 te zien als Christian Grey in de filmadaptatie van 50 Tinten Grijs.

5. Pico Iyer over reizen

http://www.ted.com/talks/ pico_iyer_where_is_home.html

Voor bij de (reis)boekenweek: Reizen en schrijven volgens schrijver Pico Iyer. 'Reizen is als verliefd zijn', zegt hij, 'je zintuigen aanzetten om geheime patronen te zien die je anders niet kunt zien', 'kijken met nieuwe ogen'. Iyers TEDtalk sterkt zich uit tot de vraag wat 'thuis' betekent en de kwestie 'waar kom je vandaan?'. Die is voor veel mensen niet zo simpel te beantwoorden. Iyer is een Indiër, maar nog nooit in India geweest. Hij groeide op in Engeland, maar woonde veel langer in Amerika, en woont nu al twintig jaar in Japan. 'Toch zal niemand mij ooit een Japanner noemen.' Iyer: '220 miljoen mensen wonen in een land waar ze oorspronkelijk niet vandaan komen, negen keer de bevolking van Australië. Wij zijn een grote reizende stam.'

6. NTR Academie

Zondag, Ned 2, 19.45 uur

In de laatste aflevering van NTR Academie een college van cabaretier, pianist en componist Mike Boddé over Johann Sebastian Bach. Boddé legt dwarsverbanden tussen het werk van de 'vader, zoon en heilige geest van de muziek' en de popmuziek van onder andere The Beatles (Blackbird = BWV 996), Queen en Eddie van Halen.

Daarnaast een stoomcursus Matthäus Passion, met speciale aandacht voor de herhalende basnoot - het orgelpunt - in het openingskoor. Waarom maakt die herhaling zoveel indruk? 'In het leven verandert voortdurend alles, maar één ding blijft altijd hetzelfde: ooit zullen we sterven. Je zou kunnen zeggen dat een orgelpunt een herinnering is aan onze sterfelijkheid', aldus Boddé.

7. Arm & Rijk

Zondag, Ned 2, 20.15 uur

Een autoritaire regeringsvorm is voor China de enige oplossing. Althans, dat vertelt een Chinese investeringsbankier aan de Vlaming Jan Leyers. In zijn nieuwe reisserie onderzoekt de tv-maker en voormalig Zomergasten-presentator de verschillen tussen arm en rijk in acht wereldsteden. In de eerste aflevering is Leyers in Peking, waar hij uitzoekt hoe het is om te leven in een land waar je inmiddels vrij mag ondernemen en consumeren, maar waar de alom tegenwoordige Communistische Partij nog altijd de wet dicteert. Leyers ontmoet madame Chan, die behoort tot de twintig rijkste Chinezen. Haar zoon is CEO van een gigantische werf in de oude havenbuurt van Peking. Daarnaast maakt Leyers kennis met migrantenarbeiders, die ondanks hun miserabele arbeidsomstandigheden hun optimisme weten te behouden.

8. Tegenlicht

Zondag, Ned 2, 21.10 uur

Het bedrijf Next Media in Taipei heeft zeshonderd animatoren in dienst die 24 uur per dag de ontbrekende nieuwsbeelden scheppen. Volgens CEO Kith Ng zijn over twee jaar de nieuwsanimaties volledig realistisch en niet meer van echt te onderscheiden. Met andere woorden: de grens tussen echt en onecht zal vervagen. In de aflevering Hoe echt is echt? onderzoekt Tegenlicht de virtualisering van het nieuws en van sociale relaties. Naast het bedrijf Next Media is er een portret van de digitale pionier Yin-Fang Lin van Bright Ideas, die duizend jaar oude kunst door middel van digitale technologie tot leven brengt. Ook wordt getoond hoe soldaten op de legerbasis Ramstein in Duitsland virtuele therapie krijgen, en is er een interview met een robot.

9. Photographing Africa

Maandag, BBC 4, 20.00 uur

Het allermooiste, allertoverachtigste deel van de aarde. Zo ziet Afrika eruit op de foto's van Harry Hook. De regisseur en fotograaf groeide op in Kenia en Soedan, en fotografeert daar al veertig jaar. Hij heeft ook een interessante verzameling Obamafoto's van alle keren dat hij Obama's beeltenis ergens in Afrika op een T-shirt of aan een muur aantrof. Maar in deze film reist Harry Hook naar Noord-Kenia om vijf Samburuvrouwen, met zo'n kleurige kralenschotel om hun nek, terug te vinden die hij dertig jaar terug heeft gefotografeerd. Hij wil ze hun foto geven. Niet eenvoudig, de Samburu zijn nomaden en vast naar honderden kilometers verderop gemigreerd. Onderweg ontmoet Hook andere mensen die in geïsoleerde stammen leven, met het ene been in Afrika's stamverleden, met het andere zijn ze op weg naar een moderner, stedelijker Afrika.

10. Bomaanslagen in Madrid

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2006-2007/onvoltooid-verleden-tijd-11-maart-in-spanje.html

Over de bomaanslagen op 11 maart in Madrid, tien jaar geleden nu, is een editie van Tegenlicht uitgezonden in 2007. In die uitzending vertellen overlevers met bevreemdende precisie hoe dat ging die ochtend in de trein. 'Toen ik bijkwam zocht ik raar genoeg eerst naar mijn tas. Ik vroeg aan een meneer, wilt u mijn tas zoeken. Dat deed hij nog ook.' Maar het gaat vooral over de politieke links-rechts strijd waarin Spanje na de aanslagen terechtkwam, en hoe met de bomaanslagen een nieuwe worsteling met de ETA- en Francogeschiedenis begon. Over de rug van de slachtoffers.

11. Lezing waanzin

Woensdag, 13:00 uur, Studium Generale, Universiteit Utrecht

Als mensen voor het eerst een psychose krijgen, is dat meestal als ze nog heel jong zijn, 18, 19, aan het begin van hun volwassen leven, net op kamers, net op een nieuwe school. Dat is zo'n geweldige klap, zegt jeugdpsychiater Saskia Palmen. 'De kans is groot dat je daarna nooit meer helemaal opknapt. De diepe rouw waar je dan doorheen moet. En de veerkracht van die jonge mensen, die me altijd weer verbaast.'

Als er iets is wat zij graag zou willen, is het om te weten hoe je zo'n eerste psychose zou kunnen voorkomen. Maar wat er precies in je hersenen gebeurt bij een psychose, daar is nog te weinig over bekend. Dat geldt voor alle psychiatrische ziekten.

Palmen werkt bij het Hersencentrum van het UMC Utrecht en en is een van de initiatiefnemers van de Hersenbank, waar hersenweefsel van psychiatrische patiënten na hun dood opgeslagen en onderzocht gaat worden, om meer te begrijpen van het ziekteproces. Ze legt in een Studium Generalelezing van de Universiteit Utrecht uit waarom dat nodig is.

Live stream, http://www.sg.uu.nl/ programma/voorjaar-2014/waanzin; zie ook het filmpje op: http://www. nhb-psy.nl)

Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Joris Henquet, Jesse Heijnis en Berend Jan Bockting (filmtips)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden