Tips voor het weekend en daarna

Wat steken we verder nog op deze week? Acht keer wijzer worden - van de magie van Stromae tot de tragiek van de vrouwengevangenis. En vijf filmtips erbij, ter ontspanning.

1. Ted-talk van de makers van War

horse ted.com/talks (zoek op: handspring puppet)


'Het belangrijkste is de adem van het dier', zeggen de Zuid-Afrikaanse poppenspelers Adrian Kohler en Basil Jones van de Handspring Puppet Company. Zij bouwden het levensgrote en levensechte paard uit de Holland Festivalvoorstelling War horse (vanaf morgen te zien in Carré, t/m 29 juni). Ze begonnen ooit met een kleine hyena die kon lachen. Toen zagen ze in Mali Bamanapoppen en begrepen dat het nog veel groter kon. En ze maakten een levensgrote giraffe met twee poppenspelers op stelten erin. Maar een snuivend, steigerend en galopperend paard was nog ingewikkelder. In deze achter-de-schermen-TED-talk laten de mannen zien hoe paard Joey, met zijn ribben van riet, en met drie poppenspelers, tot leven komt. En hoe hij hinnikt. En ademt.

undefined

2. 3doc: Stromae

Zaterdag, Ned 3, 21.40 uur


Slim van de VPRO om in dit portret van hitmachine Stromae een deel van de in Amsterdam opgenomen optredens te ondertitelen. Voor wie de Franse taal niet machtig is, klinkt zomerhit Papaoutai als een lokroep naar Brusselse discomeisjes. In werkelijkheid gaat het lied over een jongen die vraagt naar zijn verdwenen vader. 'Où t'es, papa où t'es/ waar ben je papa, waar ben je?' zingt de afgeladen Music Hall vrolijk mee.


Stromae verloor zijn Rwandese vader op jonge leeftijd. Hij werd vermoord tijdens de genocide van 1994. 'Het is beter om erover te lachen, of om erop te dansen. Liever dan dat je erom huilt. Dat doe je toch al', zegt Stromae zelf over zijn neiging om het verdrietige met het aangename te combineren. Niet alleen Stromaes muziek is gelaagd, ook de wereld eromheen biedt meer dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Dat geinige shirt dat hij zo uit de kast lijkt te hebben getrokken? Dat werd dus ontworpen in het verlengde van Papaoutai. Het Escher-achtige patroon toont een vader en zoon, hand in hand; de kleuren en druktechnieken zijn geïnspireerd op Afrikaanse waxprints.

undefined

3. NTR Podium: Remy van Kesteren - De wereld als harp

Zondag, Ned 2, 13.00 uur


'Wat wordt dit voor een jaar? Je lijkt alles overhoop te gaan gooien.' Filmmaker Jan Kelder stelt de vraag aan het begin van zijn documentaire aan Remy van Kesteren. De jonge harpist antwoordt met een twinkeling in de ogen: 'Ik zie het als een positief soort quarter life crisis. Ik ben bijna 25 en alles lijkt samen te komen, alles wat ik wil, lijkt te lukken. Er hangt iets in de lucht.'


Remy van Kesteren, die er dankzij zijn muzikale talent en jongensachtige uitstraling in slaagt om de harp weer hip te maken, wordt door Kelder gevolgd in het drukke en succesvolle seizoen 2013-2014. Het is een jaar waarin grote namen uit de culturele wereld met hem willen samenwerken. Met choreograaf Hans van Manen maakt Remy het ballet Dances with Harp bij het Nationale Ballet, hij begeleidt gedichten van Kees van Kooten en voert een door Herman van Veen geschreven harpconcert uit. Ondertussen organiseert hij ook nog het Dutch Harp Festival in Utrecht.


De film oogt als een succesverhaal, maar er is ook aandacht voor de vermoeidheid en stress die zo'n volle agenda met zich meebrengt. Van Kesteren heeft nog te weinig tijd om zelf te componeren, en het lukt hem vaak nog niet om te genieten van een geslaagd concert.

undefined

4. The world cup 50 greatest moments

Zondag, BBC 3, 21.00 uur


De 50 memorabelste momenten uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal, deskundig geduid door Thierry Henry, Sir Bobby Charlton en de Braziliaanse middenvelder Leonardo. Met Maradona's hand van god uiteraard, en dé dribbel, uit 1986, en draai van Cruijff in 1974 tegen Zweden. The World Cup 50 greatest moments is een vriendelijke opvolger van de, ook Engelse, film over de schokkendste momenten van alle WK's (online te zien). Daarin gaat het over alle o-nee!-momenten: De knipoog van Christiano Ronaldo, nadat Wayne Rooney het veld was afgestuurd in 2006, het gespuug van Frank Rijkaard, de kopstoot van Zidane...


50 most shocking moments in World Cup History, youtube.com/ watch?v=E5AbVK-bpwU

undefined

5. Doc Talks: Jane Goodall

Maandag, NPO DOC, hollanddoc.nl, 21.25 uur


Te gast in DOC Talks op docuzender NPO Doc: Jane Goodall. Op haar 26ste reisde primatologe Goodall naar Tanzania, om daar, met niet meer dan een notitieblokje en een verrekijker, chimpansee-onderzoek te gaan doen. Nu is ze 80 en weet ongeveer alles van chimpansees en andere mensapen. We lijken meer op chimpansees dan we denken, zegt Goodall. 'De lijn tussen aap en mens is in de loop der jaren steeds onduidelijker geworden.' Ze postte laatst een filmpje op de website van haar Jane Goodall Institute van chimp Wounda die werd vrijgelaten in het regenwoud. Voor ze haar vrijheid tegemoet loopt, komt Wounda nog even terug. Om Jane eens even flink te huggen.


janegoodall.org/media/videos/woundas-journey

undefined

6. De regels van Matthijs

Woensdag, NPO Doc, hollanddoc.nl, 18.48 uur


De documentaire over de autistische Matthijs, die orde probeert te scheppen in de onberekenbare wereld om hem heen, won een Gouden Kalf op het Nederlands Film Festival in 2012. De film is op NPO Doc te zien. En ook het gesprek met regisseur Marc Schmidt die het meeste van De regels van Matthijs zelf filmde, zonder cameraman en geluidsman. Hij zegt: 'Voor m'n ogen zag ik iemand ten onder gaan. Maar op dat moment wilde ik het niet weten Je blijft naar oplossingen zoeken, terwijl het slechter en slechter gaat.' En: 'Ja, het einde is heel hard en abrupt. Maar zo hard is zelfmoord. Het was bijna alsof het om mijn eigen lichaam ging, zo hard en rauw voelde het.'


Regisseur aan de keukentafel: Marc Schmidt over De regels van Matthijs, NPO Doc, hollanddoc.nl, woensdag, 20.01 uur

undefined

7. Vrouwen achter tralies

Woensdag, Ned 2, 21.15 uur


Tegenover twaalfduizend gevangen mannen in Nederland, staan (of eerder: zitten) zevenhonderd vrouwen. In deze documentaireserie van de NTR worden de drie Nederlandse vrouwengevangenissen opgezocht waarin zij verblijven. De Penitentiaire inrichting in Zwolle herbergt met name veelplegers; vrouwen die al vaker met justitie in aanraking zijn gekomen. De meesten zijn verslaafd en verdienen hun geld met prostitutie of diefstal. Een van de gevangenen is Aizza (32), op haar 19de stak zij een vriendin met een mes, omdat die vreemd ging met Aizza's vriend. 'Ze was twee maanden zwanger dus het werd mij nogal zwaar aangerekend', vertelt ze op een toon alsof het over de dagelijkse boodschappen gaat. De gevangenis betekende voor Aizza in eerste instantie een bevrijding. Daarvoor leefde ze samen met haar strenge ouders, in Zwolle had ze een cel voor zichzelf. 'Niemand die op me lette, geen scheldpartijen meer.'


Penitentiair Inrichtingswerker Danny vertelt over de verschillen tussen het werken met mannen en vrouwen. Bij vrouwen leeft er meer onderling, er wordt meer geklikt en er is meer jaloers gedrag. 'Als man op een mannenafdeling kun je gerust een uur met iemand praten. Praat je hier een uur met de één en met de ander 10 minuten, dan krijg je scheve gezichten.' De NTR biedt een interessant inkijkje in het leven in een vrouwengevang. Jammer zijn de vele informatieve teksten in beeld. Mooier zou het zijn als de beelden voor zichzelf spraken.

undefined

8. Doc 40: A slum symphony van Christiano Barbarossa

Vrijdag, NPO Doc, 21.14 uur


José Antonio Abreu, Venezolaans econoom en musicus, bedacht in 1975 'het systeem': gratis (klassieke) muziekles voor kinderen uit de gewelddadige drugs-sloppenwijken van Caracas. Omdat, zoals Abreu zei, 'de armoede van een kind opgeheven kan worden door de spirituele rijkdom van muziek'. Het begon als een projectje met elf kinderen. Maar het systeem bleef bestaan en nu doen 250 duizend kinderen mee. De besten van hen treden op in jeugdorkesten waarmee ze de hele wereld afreizen. In de film A slum symphony worden een paar jonge musici gevolgd op weg naar Carnegie Hall. Zoals wees Fabio, en Jonathan. Het is bijna vanzelfsprekend dat Jonathan dezelfde kant op gaat als zijn broer: drugsverslaafd en dakloos. Kan een cello hem redden?


Met bijdragen van Mirjam Bosgraaf, Jesse Heijnis, Joris Henquet, Madelon Meester en Berend Jan Bockting (filmtips)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden