Verslageindexamen

Tips voor het natuurkunde examen: Let op elektrische velden. En zorg altijd dat je je grafieken goed leest

Examen: dag 1
Vandaag beginnen de eindexamens in het voortgezet onderwijs. Komende twee weken doet de Volkskrant hier verslag

Jasper Kars
Annette de Boer (natuurkundedocent Gymnasium Celeanum in Zwolle) Beeld Nederlandse Natuurkundige Vereniging
Annette de Boer (natuurkundedocent Gymnasium Celeanum in Zwolle)Beeld Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Naam: Annette de Boer
Leeftijd: 52
School: Natuurkundedocent van het jaar (2013), werkzaam in Zwolle
Vak: Natuurkunde havo (13.30-16.30 uur)

‘Jaarlijks ga ik met leerlingen naar de sterrenwacht op La Palma of onderneem ik reisjes naar het gerenommeerde onderzoekscentrum CERN in Genève. Sterren staren in het donker of kernonderzoek op het allerhoogste niveau, de leerlingen keren na die reizen altijd vol enthousiasme huiswaarts. Natuurkunde komt zoveel terug in ons dagelijks leven, als je dat kan overbrengen betaalt zich dat uit. Mijn uitverkiezing tot natuurkundedocent van het jaar 2013 toonde dat wel aan.

‘De lessen maken het vak van natuurkundedocent elke dag weer tot een groot plezier. De glinstering in de ogen van de leerlingen als je ze wat nieuws vertelt of de verbazing wanneer iets lukt. Het vak heeft zoveel toepassingen: van apparaten ontwikkelen tot uitleggen hoe dingen werken. Regelmatig vragen leerlingen mij over zaken waarvan ik zelf ook nog niet alles weet, sterrenkunde bijvoorbeeld. Dat houdt je scherp. Ik laat toepast materiaal zien over belangrijke zaken als schildklieronderzoek of radioactieve stoffen. Dat soort ervaringen kunnen ze ook meenemen naar het eindexamen. Al moet je om goed voorbereid op de examens te verschijnen ook gewoon de boeken openslaan.

‘Je moet tegenwoordig meer doen om je leerlingen bij de les te houden, ze zijn eerder afgeleid. De lessen zijn niet meer eenzijdig uit het theorieboek. Ik laat ze video’s zien en probeer zo interactief mogelijk les te geven. Het wordt pas echt als je het laat zien. Zeker met natuurkunde.

‘De nadruk bij het eindexamen natuurkunde ligt steeds meer op vaardigheden. Er is een aantal opgaven die je puur op inzicht moet maken: dat kan best lastig zijn. Zo zijn elektrische en magnetisch velden belangrijk en moet je goed grafieken kunnen lezen. Maar als je die vier, vijf of zes jaar gewoon goed hebt opgelet en genoeg hebt geoefend vormt dat een perfecte basis.

‘Wel kan ik nog meegeven: vergeet de eenheden niet en wees nauwkeurig met afronden. Ik zie nog zo vaak dat dit wordt vergeten. Het is gewoon zonde als je in de onrust van het examen in tijdnood komt. Die punten zijn zo makkelijk verdiend.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden