RubriekEindexamen

Tips voor het biologie examen: 'Als je niet goed leest, kun je onnodig de mist ingaan'

Debby Heerkens (Biologiedocent CSG Groene Hart in Rijnwoude) Beeld Eigen collectie
Debby Heerkens (Biologiedocent CSG Groene Hart in Rijnwoude)Beeld Eigen collectie

Examen: dag 4

De eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn begonnen. Deze weken doet de Volkskrant hier verslag.

Naam: Debby Heerkens

Leeftijd: 33

School: CSG Groene Hart in Rijnwoude

Vak: Biologie vmbo-kb en GL/TL (13.30-15.30)

‘Ik stond voor de klas op tafel en trok mijn kleren uit. De blik van mijn leerlingen toen ze mij vervolgens in een kostuum van een menselijk skelet zagen, was geweldig. Eerst keken ze wat vreemd, maar toen ze erachter kwamen dat het een leermiddel was, begonnen ze vragen te stellen en ontstond er een interessant gesprek.

‘De schoolleiding wist natuurlijk van de actie, en een collega had er een filmpje van gemaakt. De volgende dag had iedereen het erover, en al snel hingen er internationale media aan de lijn. Voordat ik het wist gaf ik interviews aan de Japanse tv, Britse tabloids en CNN.

‘Ik probeer out of the box te denken en geef niet alleen uit het boek les. De leerlingen schuiven naar het puntje van hun stoel als het levendig wordt. We gaan naar de dierentuin, maken collages en kijken filmpjes van Freek Vonk. Bij biologie is openheid enorm belangrijk. Je kan niet vroeg genoeg beginnen over de werking van het menselijk lichaam, voortplanting of voorbehoedsmiddelen. De leerlingen klaarstomen voor de maatschappij: daar draait het om.

‘Bij het eindexamen kan alle kennis die je de afgelopen jaren hebt opgedaan terugkeren. Van organen, het spijsverteringsstelsel tot aan fotosynthese. Ga dus vooraf nog even goed na: hoe zat dat ook alweer? Maar het allerbelangrijkste blijft goed lezen. Soms staat er in een opgave een introductie die weinig met de vraag te maken heeft. Ook komen er vragen terug uit de oefenexamens, maar die zijn dan net even anders. Als je niet goed leest, kun je onnodig de mist ingaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden