Tips voor een toppresentatie

Presenteren is een vak op zich. Toch moet iedereen er wel eens aan geloven. Of het nou in je studententijd of in het bedrijfsleven is, bij veel mensen breekt het angstzweet uit als het woord 'presentatie' valt. Hoe doorsta je een presentatie zonder klamme handjes? VKbanen geeft tips.

© THINKSTOCK

Wees voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk. Raadpleeg zoveel mogelijk andere bronnen over het onderwerp waarover je gaat presenteren. Hoe meer je over de materie weet, hoe meer je kunt improviseren als je de draad verliest tijdens de presentatie. Oefen nog eens voor de spiegel of houd je presentatie voor een vriend. Hij of zij kan je dan nog de nodige feedback geven als je dit wilt. Bedenk van tevoren ook alvast wat voor vragen er gesteld kunnen worden. Hierbij kunnen vrienden je ook helpen. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen te staan.

Kleed je in stijl
Op school wordt het misschien nog door de vingers gezien, maar het wordt niet gewaardeerd als je in je spijkerbroek en slobbertui komt aanzetten. Je komt professioneler en overtuigender over met een blouse of overhemd en nette broek. Vergeet alleen je donkere colbertje niet. Dat verbergt de eventuele zweetplekken onder je oksels.

Check
Heb je alles wat je nodig hebt? Een beamer, usb stick met de powerpointpresentatie, reservebatterijen, flesje water, flipboard, spiekbriefje enz. Het is belangrijk dat je niets vergeet, maar misschien van nog meer belang is of alles het ook doet. Wees een kwartier voor aanvang van je presentatie aanwezig om de apparatuur te checken. En heb je de neiging om vaak dingen te vergeten, hang dan de dag ervoor ergens goed zichtbaar een lijstje op, bijvoorbeeld op de koelkast.

Ijsbreker
Om de aandacht van je publiek te trekken, kun je openen met een kritische vraag of humoristische opmerking. Zo houd je je publiek ook scherp.

Lichaamstaal
Hoe verleidelijk het ook is, kijk nooit naar het presentatiescherm achter je. Op die manier keer je je rug toe naar het publiek. Blijf oogcontact houden. Als je dit eng vindt, concentreer je dan op een vast punt boven het publiek (niet het plafond). Het is toegestaan om een pen of laserpointer vast te houden als je hiermee drukke handbewegingen beter kunt controleren. Als de aandacht van het publiek er door wordt afgeleid, omdat je bijvoorbeeld constant je pen inklikt, is het misschien beter om voor een spiekbriefje/-kaartje te kiezen.

Blijf kalm
Fouten maken is menselijk. Natuurlijk kan het voorkomen dat je de draad even kwijt bent. Vul stilgevallen momenten in ieder geval niet op met gebrabbel, 'uhms', of gestotter. Haal diep adem en neem een momentje om rustig na te denken. Kijk op je spiekbriefje en als je het echt niet meer weet kun je improviseren. Stel bijvoorbeeld weer een kritische vraag (vooraf bedacht) aan het publiek. Terwijl zij hierover nadenken heb jij ook weer even tijd om de draad op te pakken. Als je een presentatie hebt samen met een collega kun je het woord aan hem of haar overlaten als je het echt niet meer weet. De kunst is dan wel dat je heel de presentatie uit je hoofd kent en niet alleen jouw gedeelte, want je collega kan deze truc natuurlijk ook uithalen bij jou.

Zekerheid
Verder is het belangrijk dat je zeker overkomt. Ook al roep je per ongeluk iets waar je zelf ook over twijfelt, trek het nooit terug. De oplettende luisteraar zal er wel naar vragen in de vragenronde. Maar omdat de presentatie ten einde is en er dus een last van je schouder is, zal je het nu beter kunnen uitleggen. (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden