Tips voor een gelukkig nieuwjaar

Als de belastingaangifte straks op de mat ploft, is het voor de meeste slimmigheidjes te laat. Daarom nog vijf handige tips om uw belastingzaken nog vóór het einde van dit jaar goed te regelen....

Door Hanno Bakkeren

Beperk belastbaar vermogen

Geef zo veel mogelijk geld vóór 31 december uit. De vermogensrendementsheffing in box 3 bedraagt 30 procent over een fictief rendement van vier procent, ofwel 1,2 procent. Voor de hoogte van het vermogen, zoals bank-en spaartegoeden (minus schulden), peilt de fiscus de saldi aan het begin en het einde van het jaar en slaat u vervolgens voor het aldus verkregen gemiddelde aan.

Hoe lager het vermogen op 31 december, hoe lager de heffing. Hoe? Koop roerende zaken, kunstvoorwerpen of 'voorwerpen van wetenschap' die niet tot het vermogen worden gerekend. Denk aan auto's, antieke kasten, schilderijen, of postzegelcollecties. Let op: Deze spullen moeten wel voor eigen gebruik worden aangeschaft. Als de fiscus ze als belegging bestempelt, wordt u namelijk alsnog aangeslagen. Een andere mogelijkheid om het belastbare vermogen te beperken is geld te steken in maatschappelijke beleggingen (groen of sociaalethisch). Deze zijn tot een gezamenlijk bedrag van 50.185 euro per persoon vrijgesteld van belastingheffing. Hetzelfde geldt voor beleggingen in durfkapitaal, de zogenaamde Tante Agaath-regeling.

Betaal hypotheekrente

De hypotheekrente voor de eigen woning mag in box 1 in mindering worden gebracht op het belastbare inkomen. Als u in 2004 een aanzienlijk lager inkomen verwacht dan in 2003, kan het lonen de hypotheekrente voor 2004 nu vast te betalen. Immers, hoe hoger het inkomen, hoe hoger het belastingtarief en hoe groter het belastingvoordeel van de aftrek.

Vooruitbetalen mag voor een periode van maximaal zes maanden (ofwel tot 1 juli 2004) en moet schriftelijk worden vastgelegd in een overeenkomst met de hypotheekverstrekker.

Verwacht u volgend jaar juist een veel hoger inkomen, dan geldt het omgekeerde: Probeer in overleg met de bank de betaling van de hypotheekrente naar volgend jaar door te schuiven.

Koop snel een huis

Misschien niet raadzaam om overhaast een huis te kopen, maar als de keuze feitelijk toch al is gemaakt, is het slim een beetje haast te maken met het tekenen van de koopovereenkomst. Op 1 januari 2004 wordt namelijk de bijleenregeling van kracht: u wordt geacht de gehele opbrengst uit de verkoop van uw oude woning (verkoopprijs minus verkoopkosten, minus resterende hypotheekschuld) in uw nieuwe woning te investeren.

Alleen de rente over het tekort, de werkelijk benodigde aanvullende hypotheek voor het nieuwe huis, is nog aftrekbaar.

Voor snelle beslissers geldt nog de oude regeling: De nieuwe woning kan in zijn geheel fiscaalvriendelijk met een hypotheek gefinancierd worden en de eventuele overwaarde van het vorige huis mag om het even hoe besteed worden. Kort dag? U hoeft niet voor 31 december te verhuizen, een onherroepelijke koopovereenkomst volstaat.

Lenen en aflossen

Privé-schulden (behalve schulden in verband met verwerving van de eigen woning of een aanmerkelijk belang) kunnen weliswaar in mindering worden gebracht op het vermogen in box 3, maar wat als je weinig tot geen vermogen hebt? Dan valt er dus weinig af te trekken, terwijl wel het volle pond aan rente moet worden betaald.

Bovendien komen schulden slechts in mindering op het vermogen voor zover zij per belastingplichtige meer bedragen dan 2600 euro. Zeker voor kleinere kredieten zal het meer dan ooit lonen deze zo snel mogelijk af te lossen.

Dit geldt helemaal voor belastingschulden. Ongeacht hun hoogte komen deze nooit voor aftrek in aanmerking, terwijl de reserve die u er – als het goed is – op uw spaarrekening voor hebt opgebouwd, voor de volle mep wordt aangeslagen. Betaal dus in ieder geval uw belastingschulden vóór 31 december.

Geef aan een goed doel

Giften aan goede doelen zijn aftrekbaar van uw inkomen in box 1. Er geldt een minimumdrempel van één procent van uw verzamelinkomen (inkomen uit box 1, 2 en 3 vóór aftrek van persoonsgebonden aftrek) en een maximum van 10 procent.

Met een verzamelinkomen van vijftigduizend euro mag u dus alleen datgene wat u tussen de vijfhonderd en vijfduizend euro schenkt, van de belasting aftrekken.

Stel dat u zowel dit jaar als volgend jaar zeshonderd euro schenkt, dan mag u deze giften ook dit jaar ineens opvoeren. Zo heeft u maar één keer met de drempel te maken en kunt u dus zevenhonderd euro ineens in plaats van twee keer honderd euro aftrekken. Ook als u zich actief inzet voor een goed doel, en daarvoor een onkostenvergoeding ontvangt, kunt u ervoor kiezen deze als gift terug te schenken. Zo gaat u er feitelijk dus niets op vooruit, maar creëert u wel een extra aftrekpost.

Als u uw goede doel liever dichter bij huis zoekt zijn er natuurlijk de kinderen. U kunt hen jaarlijks tot een bedrag van 4.143 euro vrij van schenkingsrecht toestoppen. Voor kinderen tussen 18 en 35 jaar mag dat bovendien éénmalig tot een bedrag van 20.711 euro.

Mocht u bang zijn dat ze het over de balk zullen smijten, kan de schenking ook onder schuldigerkenning plaatsvinden. Zo houdt u de beschikking over de geschonken bedragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden