Tips voor de wandelaar en mooie wielerjournalistiek

Honderden tips voor de wandelaar en gemengde reacties op einde Dictee.

Philippe Remarque
Tom Dumoulin Beeld anp
Tom DumoulinBeeld anp

3d-printpoppetje

Fijn idee dat we naast een correspondentennetwerk over de hele wereld sinds deze week ook een wandelaar door Nederland hebben lopen: Caspar Janssen, de man die zo pakkend over natuur kan schrijven, zowel romantisch als kritisch. Hij maakt een tocht van een jaar en beschrijft elke dag een etappe in V.

Het zal gaan over vogels en bossen, maar ook over wat de mens met de natuur doet. In zijn inleiding, maandag, zag Caspar af van 'diepgravende gedachten en grote woorden'. 'Kortweg kan ik zeggen dat lopen de beste methode is om greep te krijgen op de omgeving. Nog beter is stilstaan - ook dat ga ik doen.'

Hij kreeg bericht van honderden lezers, van tips om op te passen voor honden tot aanbiedingen om te overnachten. 'Het is in ieder geval duidelijk dat het onderwerp erg leeft.'

De V-vormgevers lieten Caspar in zijn wandeloutfit scannen om een 3D-printpoppetje van hem te maken, dat bij de rubriek op het desbetreffende gedeelte van de kaart staat. Reuze modern, net als de smartphone waar Janssen mee onderweg is. Anders dan illustere voorgangers als Frederik van Eeden of Jac. P. Thijsse kan hij daarmee een foto maken, een geluid opnemen of de weg terugvinden. Maar toen de batterij op een van de eerste dagen om drie uur leeg was, werkte dat ook wel weer ontspannend: 'Ik had voor het eerst het idee dat ik echt aan het wandelen was'.

Het 3d-poppetje van Caspar Janssen. Beeld
Het 3d-poppetje van Caspar Janssen.Beeld

Beter dictee

Dat was even schrikken, toen we hoorden dat de NTR met het Groot Dictee ging stoppen. Het idee ontstond ooit bij Volkskrant-correspondent Philip Freriks; redacteur Han van Gessel zaliger schreef het dictee twaalf jaar en eindredacteur Pieter Evelein organiseerde de voorronde, waaraan het laatste jaar twaalfduizend Volkskrantlezers meededen, drieduizend meer dan het jaar ervoor. Als mediapartner zijn we niet geconsulteerd.

Er waren veel boze reacties op de brute beslissing, maar er zijn ook critici. Frits Spits vindt dat het dictee met zijn steeds moeilijker woorden door bekende schrijvers was verworden tot 'een hoogmis van ijdelheid'. Margriet Oostveen, onvermoeibaar schrijfster van onze verslaggeverscolumn, liet zien hoe ze bij het Meertens Instituut en het Genootschap Onze Taal nu enthousiast uitkijken naar een Beter Dictee, met digitale deelname en een knock-outsysteem. Margriet wees vrijdag op de populariteit van de National Spelling Bee (tien miljoen deelnemende kinderen), waar ze als correspondent in de VS over schreef. Achter de schermen wordt intussen gepraat over een doorstart van het Groot Dictee.

Oud-correspondent Freriks bij het Groot Dictee voor kinderen. Beeld anp
Oud-correspondent Freriks bij het Groot Dictee voor kinderen.Beeld anp

Naakte feiten

Een geweldig drama ontrolt zich dezer dagen in de Dolomieten, waar de nieuwe nationale held Tom Dumoulin deze week heerste en vervolgens slechte benen had.

Onze man ter plekke, Rob Gollin, is een nieuwkomer. Hij heeft er al een respectabele carrière opzitten: verslaggever, correspondent in België, kunstredacteur en V-schrijver. Hij was altijd wielerkenner (en wielrijder, ik heb een paar keer met hem gereden bij onze bedrijfsronde in de Vlaamse Ardennen). Maar sportverslaggeving doet hij pas sinds een half jaar. De Giro is de eerste grote wielerronde die hij verslaat.

Dat is een moeilijk metier, omdat je jezelf, anders dan bij de meeste sporten, ook voortdurend moet verplaatsen terwijl de wedstrijd bezig is. De logistieke druk is dus groot, maar daar merkt u als lezer niets van: Rob vindt altijd fijne woorden voor wat zich ontrolt. Zoals het treurige verlies van twee minuten door Dumoulin omdat hij moest poepen. De naakte feiten zouden onbarmhartig op het asfalt komen te liggen in deze bergetappe, schreef Gollin: 'Maar dit naakte feit was niet voorzien: het ontblote, bleke lijf van de trotse en charismatische drager van de roze trui als het gezichtsbepalende element in de koninginnerit van de 100-jarige Giro.'

Tom Dumoulin Beeld afp
Tom DumoulinBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden