Tippelzone Amsterdam verplaatst

B en W van Amsterdam hebben een nieuwe locatie gekozen voor een officiële tippelzone. Het plan voor de aanleg van zo'n 'oppik- en afwerkgebied' aan de Theemsweg in het Westelijk Havengebied is verlaten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De betrokken prostituées hadden al eerder kenbaar gemaakt dat zij de Theemsweg te afgelegen en daarom te onveilig vonden. De ervaringen met een tijdelijke tippelzone aan de Oostelijke Handelskade hebben volgens burgemeester S. Patijn geleerd dat de klanten van de hoeren er wel eens hetzelfde over zouden kunnen denken. 'En het is natuurlijk vervelend als je ergens een fraai aangeharkte tippelzone hebt liggen en er kòmt geen mens', aldus Patijn.

Het terrein aan de Transformatorweg is kort geleden als mogelijke locatie voor de tippelzone in beeld gekomen. Het is namelijk bebouwd: er staat een manege op. Die zal echter binnenkort worden afgebroken, heeft de gemeente vernomen. Het terrein is van de dichtstbijzijnde woonwijken (Spaarndam en de Staatsliedenbuurt) gescheiden door spoorwegtaluds en brede viaducten. Er zijn weinig nabije buren: de bewoonster van een boerderij, de beheerder van een kerkhof, een sportpark en een aantal bedrijven.

De aanleg van de tippelzone aan de Transformatorweg krijgt de bestuurlijke aanduiding 'grootstedelijk project'. Dit houdt in dat de gemeente Amsterdam de zeggenschap erover naar zich toe trekt. Het bestuur van het betrokken stadsdeel, Westerpark, gaat er dus niet over.

B en W van Amsterdam hebben het stadsdeel wel betrokken bij de besluitvorming. Afgesproken is dat de besturen van de stad en het stadsdeel een convenant zullen sluiten waarin een aantal verlangens van Westerpark wordt vastgelegd. Die betreffen met name de politie-controle rond de tippelzone, het weren van drugsdealers en het voorkomen van 'uitwaaiering' van de tippelactiviteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden