Tip voor kabinet: neem 'n huisvarken

Afgelopen maandagavond naar de documentaire Goddelijk varken van Pieter van Huystee gekeken? Die film laat zien hoe we tegen varkens aankijken - en ze gebruiken. Centraal staat het dilemma van slager Gerard, die het varken Dorus laat opgroeien op zijn erf. Gerard geniet van Dorus, van zijn vriendelijke varkenskarakter tot aan alle aandacht tijdens hun gezamenlijke wandelingen.

Loethe Olthuis

Dorus is niet Gerards eerste huisvarken: en ook nu lijkt het erop alsof Gerard zit te wachten tot er iemand belt om Dorus te redden van de slacht, net zoals alle vorige huisvarkens zijn gered. Als dat niet gebeurt, gaat Gerard, in wat mij betreft de aangrijpendste scène van de film, in tegen alles wat hij voelt.


'Ik moet maar eens gewoon gaan denken', zegt hij letterlijk, 'als een slager.' Hij mag zich niet laten kennen: maar waarom eigenlijk niet? Want nergens wordt verteld waarom Gerard, als slager, telkens weer een varken als huisdier neemt en zo de confrontatie tussen vak en gevoel opzoekt. Is dat écht omdat zo'n varken lekkerder smaakt?


Boeiend. En extra interessant omdat het nieuwe kabinet in een vergelijkbare spagaat zit. De vee-industrie met de daarbij behorende onmenselijke behandeling van vooral varkens en kippen blijft ongemoeid. Maar 'aaibare' beesten als honden en katten krijgen hun eigen politie. Tip voor Rutte en Wilders: neem een huisvarken. En denk dan nog eens na.


Een varkenloos vegagerecht. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan en laat afkoelen. Kook de gort 10 minuten voor en giet af. Verhit de olijfolie in de pan en bak eerst de ui op laag vuur glazig. Voeg de paddestoelen met knoflook toe en roerbak op hoog vuur tot ze zijn geslonken. Roer de mascarpone, gort en hazelnoten erdoor en maak pittig op smaak af met tijm, zout en peper. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen en schraap zaden en draden eruit. Vul de pompoenhelften met het paddestoel-gortmengsel, strijk glad en druk de helften weer tegen elkaar. Verpak de pompoen in ingevet aluminiumfolie en laat hem in 1-1¿ uur in het midden van de oven zacht worden. Snijd de pompoen voor het serveren in parten.


Loethe Olthuis


Gevulde Pompoen (4 pers)


100 g hazelnoten, gehakt


50 g vluggort (Lassie)


4 eetl. olijfolie


1 ui, fijngehakt


250 g gemengde paddestoelen, in plakjes/reepjes


2 tenen knoflook, gehakt


2-3 volle eetl. mascarpone


1 eetl. gedroogde tijm


zout, versgemalen peper


1 oranje zonpompoen (ca. 1 ¿ -2 kg)


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden