Tip van de kolenman

Wie iets heel bijzonders opculinair gebied wil beleven, moet deze krant niet verder lezen maar meteen zijn jas aantrekken. En liefst ook de kinderen wakker maken....

Wouter Klootwijk

Boven Alkmaar ligt Warmenhuizen. Het is het dorp waar de kruideniers van Nederland hun gesneden groenten vandaan halen. Voor het gemakskoken. Kinderen in tweeverdienerhuishoudens weten niet beter dan dat kool in sliertjes groeit, want ze hebben kool nooit anders gezien dan in sliertjes.

Maar in Warmenhuizen staat niet alleen de grootste groentesliertjesfabriek. Er staat ook een bedrijf waar niemand in Nederland ooit van hoorde, maar dat wereldberoemd is in alle buitenlanden. Bejo Zaden aan de Trambaan waar geen stoomtram meer rijdt.

Daar moet u wezen en wel vandaag. Het is de laatste dag van een open week. Afgelopen dagen zijn hier al vierduizend mensen uit vijftig landen op bezoek geweest en vandaag zullen er weer honderden over de proefvelden scharrelen. Het zijn inkopers. Ze komen voor zaad. Op de proefvelden staan de groentes. Als die de inkopers bevallen, kopen ze het zaad om deze groentes in hun land te gaan telen.

Bejo Zaden heeft geen enkel bezwaar tegen bezoekers die het niet om zaadjes gaat maar die alleen maar willen kijken wat er uit komt. En de groente op de velden zal het stadskind met stomheid slaan.

Alleen al het aantal. Er zijn 780 variëteiten van wortelen, uien en koolsoorten te zien en te proeven. Er staan honderd soorten kool. Sommige kolen zo groot dat twee kinderen samen ze nog niet kunnen tillen. De kolen worden op verzoek doorgesneden on het prachtige binnenste te laten zien en om te laten proeven.

Dat is op zich al een sensatie. Vers van het veld smaakt kool geweldig en dan nog in onverwacht veel verschillende smaken. En met verschillende eigenschappen. Bejo ontwikkelde - veredelde - ook zaden voor kolen waar honden minder winden van laten. In hondenvoer gaat ook vaak kool.

Het is hier, op de proefvelden, dat men eindelijk eens iemand spreken kan die verstand van kolen heeft, en van uien en wortelen. En het is ook hier dat men kan zien dat het helemaal niet waar is dat boerenkool een typisch Nederlandse groente is.

Er staat boerenkool in ongelooflijke afmetingen, en in soorten, veredeld naar de wens van bijvoorbeeld Portugezen die er een bijzondere soep met chorizo van maken.

Tip van de kolenman van Bejo: snijd kool zo dun mogelijk, dan hoeft het roerbakken - kool is de ideale roerbakgroente - maar heel kort te duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden