Tip van de dag: stem niet op de hoogste vrouw

Goedemiddag. Wilt u meer vrouwen in de Tweede Kamer? Simpel: stem eens een keer niet op de hoogst geplaatste vrouw. Verder in onze politieke nieuwsbrief Dagkoersen: cameraschuwe politici, een standvastige Wiebes en de laatste trends in campagnebolides.

Beeld ANP/de Volkskrant

Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Schrijf u in via volkskrant.nl/dagkoersen.

Beeld de Volkskrant

TIP VAN DE DAG
Stem niet op de hoogste vrouw

Ook na de verkiezingen van 15 maart zal de Tweede Kamer weer meer mannen tellen dan vrouwen. De opmars van de vrouwelijke volksvertegenwoordiger is zeer geleidelijk (parlement.com heeft de cijfers) en het zal gezien die trend nog jaren duren voor de vrouwen op de mannen inlopen. Maar de kiezer, u, kan daar verandering in brengen.

Het is eigenlijk heel simpel, legt verslaggever Tonie Mudde uit (+). Iedereen die meer vrouwen in de Kamer wil, moet niet op de hoogste vrouw stemmen (meestal de nummer twee, krijgt geheid een zetel), maar op een willekeurige, lager geplaatste vrouw. Veel meer vrouwen zouden daardoor via voorkeursstemmen in de Kamerbankjes komen.

Mudde sprak met UvA-student informatiekunde Michaël Amir, die uitrekende wat er zou zijn gebeurd als alle vrouwelijke PvdA-stemmers in 2012 deze strategie hadden toegepast. Mudde: 'Wat bleek: álle 37 vrouwelijke kandidaten haalden de voorkeursdrempel, vrijwel de hele Kamerfractie had uit vrouwen bestaan.'

INZICHT VAN DE DAG
Politici lijden aan cameravrees

Politici zijn schuwe dieren en ze worden steeds schuwer, constateren Binnenhoffotografen Martijn Beekman en Freek van den Bergh. Veteraan Beekman legt al twintig jaar politici vast, Van den Bergh werkt sinds vier jaar in Den Haag. Het maken van een spannende foto wordt steeds moeilijker. 'Het is helemaal dichtgevoorlichterd. Ze maken poppen van de politici, alle emotie is er uit. Je beste foto wordt dan een lucky shot van iemand die een seconde uit z'n rol valt', zegt Beekman tegen verslaggever Ariejan Korteweg.

'Rutte is een baas in beeldregie', noteert Korteweg in zijn wekelijkse column (+). 'Op buitenlandse reizen paait hij ze. 'This is one of our best photographers', zegt hij dan tegen Netanyahu. Om later hetzelfde over een andere fotograaf te zeggen.'

Fotografen Beekman en Van den Bergh missen minister Van der Steur nu al, zeggen ze in de column van Korteweg. Beeld Martijn Beekman/ANP

DEBAT VAN DE DAG
De ongrijpbare Wiebes

Ja, de Belastingdienst verkeert in zwaar weer, maar nee, staatssecretaris Eric Wiebes gaat daar niet aan onderdoor. Vorige week trachtte de oppositie hem al, vergeefs, aan het wankelen te brengen in het debat over de mislukte vertrekregeling van de dienst. Vandaag eiste de Kamer opheldering over een mogelijk datalek waardoor in potentie de gegevens van miljoenen particulieren en bedrijven op straat kunnen liggen; een onthulling van Zembla.

De oppositie ging onder aanvoering van CDA'er Pieter Omtzigt weer vol op het orgel. 'Verschrikkelijk', stelde Omtzigt. 'Beangstigend', vond SP'er Bashir. Grashoff van GroenLinks wilde de bezem door de top van de Belastingdienst halen. Iedereen wilde van Wiebes weten: wist hij van het lek?

Maar jongens, zei de staatssecretaris, er is helemaal niet vastgesteld dat er een lek ís. Uit Zembla bleek enkel dat daar een kans op is omdat de gegevensbeveiliging niet deugt. Verslaggever Robert Giebels zag hoe het debat ontaardde in een technische welles-nietesdiscussie: 'Precies het soort debat waar Omtzigt zich bij thuisvoelt. Drie jaar geleden bracht de CDA'er in zo'n zelfde discussie de voorganger van Wiebes, Frans Weekers, zodanig in het nauw dat die hakkelend en naar adem happend zijn ontslag aanbood.'

Maar Wiebes is geen Weekers, zo bleek. Zijn voorganger liet zich verleiden tot ja zeggen op steeds complexere verzoeken van de Kamer. Op aandringen van Omtzigt moest hij onmogelijke gegevens leveren, binnen een half uur. Giebels: 'Weekers gaf toe en tekende daarmee zijn vonnis. Niet Wiebes. Als Omtzigt uit documenten opmaakte dat het 'een puinhoop' is bij de Belastingdienst, zei Wiebes simpelweg: 'Dat stáát er helemaal niet.''

Het eindresultaat: de staatssecretaris vertrok zonder een schram en krijgt tot de zomer om de zaak uit te zoeken, als demissionair staatssecretaris van Financiën.

Wiebes pareert de aanvallen uit de Kamer. Beeld Van Den Bergh Freek

DE CAMPAGNEKARAVAAN
Comfortabel richting de kiezer

Als je toch het hele land door moet reizen in de jacht op de zwevende kiezer, kun je het maar beter in stijl doen. Maar wel elke politicus z'n eigen stijl uiteraard. De SGP pronkte vanmiddag voor de ingang van de Tweede Kamer met zwartglimmende Volvo's. Twee keer een S90 en een XC60. 'Heel erg zuinig', wisten ze te vertellen bij de SGP-burelen. '1 op 20,8.'

Nog net wat zuiniger en minstens zo stoer is de Tesla van de Partij voor de Dieren. 'Vandaag gearriveerd!', twitterde Marianne Thieme.

Wellicht iets minder stoer, maar des te opvallender is het Renault-bestelbusje van CDA'er Martijn van Helvert. AD-verslaggever Jan Hoedeman spotte het busje in de parkeergarage van de Tweede Kamer. Waarom Van Helvert zijn glimmende campagneposter op wielen tijdens kantooruren in de kelder verstopt en aan het zicht van de kiezer onttrekt, is volstrekt onduidelijk.

De Volvo's van de SGP. Beeld Elbert Dijkgraaf/SGP
De Tesla van de Partij voor de Dieren. Beeld Marianne Thieme/PvdD
Het busje van Van Helvert. Beeld Jan Hoedeman

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden