Tip tegen studieschuld: 'Kijk ouders met geld lief aan'

Spijt is kostbaar. Leest u even mee, studenten en bewindslieden?

Beeld Elsevier

Sometimes you win, sometimes you lose: dat geldt in de politiek, maar evengoed op de bladenmarkt. Deze week hadden Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer pech. Toen VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven maandagavond hun aftreden bekendmaakten, lag hun nieuwste editie al op de persen. Elsevier was de enige die nog op het nippertje een coververhaal wist te maken mét cartoon van Opstelten die struikelt over een bananenschil. 'Zeven politieke doodzonden' worden er besproken, die samen een bloemlezing geven van gevallen ministers en staatssecretarissen in de afgelopen decennia. De val van Opstelten en Teeven heeft daarin overigens een bijrol.

Toeval of niet, ook op de cover van Vrij Nederland voert de grootste regeringspartij de boventoon. '85 maanden cel voor de VVD', kopt het blad, dat voor het derde jaar op rij zijn politieke integriteitsonderzoek publiceert. Er lopen op dit moment negen strafrechtelijke procedures tegen VVD'ers, schrijft onderzoeksjournalist Mark de Koning. Sinds de studie naar politieke integriteit ('PI-index') van vorig jaar, raakten 14 nieuwe VVD'ers betrokken bij affaires, tegenover 5 bij de PvdA en 3 bij D66. Lekken en belangenverstrengeling komen het meest voor.

De pers wel/niet als waakhond

'Op zich niet vreemd', nuanceert De Koning, 'omdat de grootste partij de meeste actieve politici heeft en dus ook het grootste risico op scheve schaatsen.' Maar uit de PI-index blijkt bovendien dat de problemen ernstiger van aard zijn dan bij andere partijen. En dat, zo herinnert het blad de lezer, terwijl Mark Rutte op het partijcongres in 2013 duidelijk maakte dat de eigen integriteitregels werden aangescherpt. 'Het was een nobel streven, maar helaas komt er in de praktijk niet veel van terecht', is de conclusie van een lezenswaardig artikel dat de lezer ervan overtuigt: de pers als waakhond, die is nog niet ingeslapen.

Het artikel een paar pagina's verderop beweert precies het tegenovergestelde. Aan de hand van case-study Vianen doet Vrij Nederland uit de doeken hoe gemeenten besturen zonder controle van de veelal wegbezuinigde lokale pers - verworden tot 'kwispelend schoothondje' - en vaak zwakke gemeentelijke rekenkamers. Die rekenkamer werd in Vianen zelfs wegbezuinigd. 'Ze zeiden verstandige dingen waar we niks aan hadden. En het kostte nog geld ook', aldus burgemeester Groeneweg van Vianen. Een kwalijke zaak, concludeert het blad, zeker nu gemeenten sinds 1 januari veel meer verantwoordelijkheden hebben.

Tips tegen studieschuld

Zowel Vrij Nederland als De Groene Amsterdammer interviewt Dan Hassler-Forest, docent Engelse literatuur en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en een van de woordvoerders van de bezetting van het Maagdenhuis. Elsevier kenmerkt het studentenprotest in een essay als symptoom van een failliet bestel.

Tussen de politieke thema's is het coververhaal van De Groene Amsterdammer opvallend. In deel één van een driedelige serie over 'economische mythes' weerlegt het blad twaalf mythes over werk en werkloosheid. Ze zijn verrassender dan de twaalf tips die Elsevier meegeeft aan studenten die vrezen dat hun studieschuld door het nieuwe leenstelsel te hoog wordt. Bijvoorbeeld: 'Kijk ouders met geld lief aan.' En : 'Kies de juiste studie, want spijt krijgen is kostbaar.' Tja, was het leven maar zo makkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden