Tip Dutroux levert politie nog niets op

Op aanwijzingen van hoofdverdachte Marc Dutroux is de Belgische justitie gisteren een grote zoekactie begonnen in en bij de woning van de vermoorde handlanger Bernard Weinstein in Jumet, vlakbij Charleroi....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Dutroux had justitie eerder enkele plaatsen aangewezen waar zich iets zou bevinden wat de speurders zou interesseren. De Brusselse krant Le Soir gaf gistermiddag een speciale editie uit waarin werd gemeld dat Dutroux de plekken heeft getoond waar de lijken van An Marchal en Eefje Lambrecks en drie andere verdwenen meisjes liggen begraven.

Het parket van Neufchâteau ontkende het bericht echter met klem. Maar wel gaf justitie toe dat Dutroux enkele belangrijke aanwijzingen heeft gegeven, die aanleiding zijn voor het grootscheepse onderzoek in Jumet. Verborgen achter grote witte zeildoeken deden de speurders hun werk.

Volgens majoor Boudin concentreerde het onderzoek zich gisteravond op vier plaatsen in de loods bij het huis. Daar werd voorzichtig met de spade gegraven. Boudin deelde tegen half elf gisteravond mee dat de werkzaamheden waren stopgezet wegens de duisternis. Justitie vreest dat bij het kunstlicht wellicht belangrijke sporen over het hoofd worden gezien en uitgewist. Het graafwerk gaat vandaag verder.

Buiten het erf van de verdachte woning stonden honderden nieuwsgierigen en journalisten gisteravond in spanning te wachten op nieuws. Het onbevestigde bericht dat An en Eefje in Jumet lagen begraven, sloeg in België in als een bom.

Maar de ouders putten nog steeds hoop uit de opmerkingen van Bourlet. Die weigerde het onheilsnieuws te bevestigen en had maandag nog, in een persoonlijk onderhoud, herhaald dat de twee verdwenen meisjes wellicht nog in leven zijn.

Bij de zoekactie was ook de luitenant Harry Jongen. De Nederlander met zijn uitzonderlijke reukvermogen is een erkend speurder naar lijken. Van monsters aarde, die uit de grond worden geprikt, kan hij ruiken of er stoffelijke resten zijn begraven.

Het hoofd van Interpol in Slowakije, Rudolf Gajdos, verklaarde dinsdag in Bratislava dat Dutroux meisjes van circa achttien jaar in zijn land heeft geronseld voor pornofilms. Begin augustus is hij nog in Slowakije gesignaleerd, samen met enkele handlangers.

Volgens Gajdos heeft de Slowaakse politie nog geen formele bewijzen gevonden van criminele feiten die door Dutroux zouden zijn begaan. Geen van de meisjes heeft tegen hem een klacht willen indienen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden