Tip: carrière draait niet om werk

Er is eindelijk een boek zonder blije ondertoon voor domkoppen die carrière willen maken. Tekst Gijs Herderscheê..

Tekst Gijs Herderscheê

Iedereen kan carrière maken. Ook sufkoppen en domkoppen. Het is echt voor iedereen weggelegd. Daarvoor is nu het handboek Plan je carrière voor Dummies uitgebracht.

De titel klinkt wat dubbelzinnig. Alsof er zoiets als een domkoppencarrière bestaat. Nee, de boodschap is dat iedereen zijn carrière kan plannen. Maar met deze titel past het in de *voor Dummies-reeks. Het boek komt op een gouden moment. Als de voortekenen en de voorspellingen van arbeidsmarktdeskundigen niet bedriegen, is er weer wat te kiezen. We kunnen weer gaan shoppen, een nog leukere baan uitkiezen. Plan je carrière voor Dummies kan een uitstekende reisgids zijn bij dat shoppen.

Carrière riekt misschien naar tomeloze ambitie, de hiërarchische ladder op. Uit het boek blijkt een andere invalshoek. Dan is carrière een baan waar je je prettig in voelt. Een baan die bij je past. En dat in alle opzichten. Zo bezien is carrière dus het begrip dat de lezer zelf definieert door het boek te gebruiken. De oorspronkelijke Amerikaanse titel, Your dream career for Dummies, dekt de lading beter.

Grootouders

Grootouders
Want zoals alle boeken over loopbaanplanning, is ook Plan je carrière een doe-het-zelfboek. Dat klinkt moeizamer dan het in dit geval is. Voor de liefhebber staan er tal van ontdek-jezelfopdrachten in. Maar die kunnen ook ontweken worden of juist als dagoverpeinzing worden meegenomen.

Grootouders
Het opmerkelijke aan dit boek is de benadering. Als een van de weinige of misschien zelfs als eerste is die holistisch. Het draait niet alleen om werk maar om heel de mens. Zo wordt aandacht besteed aan de context van je leven. Heb je nog (groot)ouders , wat voor rol dicht je hen dan toe? ‘Hoe houd je contact? Is dat minder vaak dan je zou willen? Heb je verzorgende taken? Is het in de toekomst waarschijnlijk dat er familieleden moeten verhuizen? Wie kan deze verantwoordelijkheden met je delen?’, staat er ter overdenking. Ook de eventuele partner, kinderen, vriendenkring, huisdieren horen bij het decor van de levensstijl waar de baan bij moet passen. En dus niet omgekeerd.

Fitness

Fitness
Het boek biedt handige lijstjes. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden een rol kunnen spelen, laat zich turven. Is kinderopvang nodig? Een reiskostenvergoeding? Let op fitnessmogelijkheden, de fouragering via een kantine of bedrijfsrestaurant. Is er een pensioenregeling? Daarbij worden aansprekende voorbeelden opgevoerd. Neem Bill, een aannemer. Zijn zoon van 6 komt dagelijks om 16 uur uit de naschoolse opvang. Zijn vader heeft een hartaanval gehad en daardoor wil hij meer tijd aan zijn ouders besteden. Hij richt zijn werk nu zo in dat hij dagelijks om 15.30 uur weg kan. Daarnaast probeert hij soms in de lunchpauze bij zijn ouders langs te gaan om de thuiszorg te controleren. Door de zaken eens op een rijtje te zetten komt hij dus tot een nieuwe indeling van zijn huidige werk. Tegelijk blijkt uit het voorbeeld dat het boek een vertaling is. In Nederland gaat het gros der basisscholen rond 15.30 uur uit, en loopt naschoolse opvang hoe dan ook door tot 18 uur uur.

Fitness
Tegelijk wijst het boek erop dat het om momentopnames gaat. Kinderen groeien op waarbij de aandacht van ouders anders, of op andere momenten nodig is. Ook omstandigheden rond (groot-) ouders veranderen.

Fitness
Uit het voorbeeld spreekt ook een beetje de ondertoon van het boek: bedenk wat je wilt. Wat je niet wilt doet er eigenlijk niet toe. Door de dingen te benoemen die je wilt, kom je vanzelf tot een positieve benadering. De ongebreideld blijde toon die in veel andere carrièreboeken overheerst, ontbreekt hier. Voor wie zich daar altijd aan ergerde, is dat een verademing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden