Tinkebell: 'Verhaal mishandeling Amiri waarschijnlijk toneelstukje'

Het verhaal over de mishandeling van de Afghaan Feda Tamiri door Nederlandse marechaussees is waarschijnlijk niet helemaal waar, maar onderdeel van 'een toneelstukje' dat is opgevoerd door zijn dochter Tamana. Dat zegt kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell, die het tweetal achterna reisde naar Afghanistan.

Redactie
null Beeld Herman Wouters / Hollandse Hoogte
Beeld Herman Wouters / Hollandse Hoogte

Amiri is begin januari uitgezet omdat hij in het verleden heeft gewerkt voor de Afghaanse geheime dienst KhAD. Hij heeft 18 jaar in Nederland gewoond. Zijn gezin mag blijven. Zijn dochter Tamana reisde hem achterna naar Afghanistan. Zij beweert dat Feda Amiri is mishandeld door marechaussees die hem hebben uitgezet naar Afghanistan.

'Ik denk dat het aannemelijker is dat het niet helemaal waar is, dan dat het wel helemaal waar is', zegt Tinkebell tegenover Omroep Brabant. Het is volgens haar 'heel aannemelijk' dat het tweetal 'een toneelstukje heeft gespeeld'.

Verder zegt Tinkebell dat ze het tweetal volgt voor een kunstproject. Feda en Tamana Amiri zouden daar niet van op de hoogte zijn gebracht. Alle gesprekken met hen, maar ook met journalisten en Kamerleden, zijn puur ten behoeve van haar kunstproject, geeft ze toe tegenover de lokale omroep.

Meer over de zaak-Amiri

Waarom moet een Afghaanse vader weg als zijn gezin mag blijven? Lees het hier.

Is Amiri onterecht uitgezet? Lees hier vijf vragen over deze zaak.

Volgens Tamana is haar vader met een botbreuk en geheugenverlies gevonden in een ziekenhuis in Kabul. Lees hier meer over haar beweringen.

Kunstenares Tinkebell Beeld anp
Kunstenares TinkebellBeeld anp

Doktersverklaring

Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) heeft staatssecretaris Teeven gisteren om opheldering over deze zaak gevraagd. De opmerkingen van Tinkebell veranderen daar niets aan, zo laat hij in een reactie weten. 'Ik ben op de hoogte van dit verhaal. Ik heb ook nog contact met Tinkebell gehad. Ik heb eerder een doktersverklaring gekregen waaruit blijkt dat de heer Amiri in het ziekenhuis is opgenomen met een ontwrichte knie. Dat is voor mij aanleiding om hier vragen over te stellen.'

In hoeverre het verhaal van Amiri en zijn dochter precies klopt, zal volgens Voordewind moeten blijken. Hij wil dat Teeven daar een onafhankelijk onderzoek naar start. Maar dat doet niets af aan de kritiek die Voordewind heeft op Teevens uitzettingsbeleid. 'Dit is niet de eerste keer dat het vragen oproept.'

Tweede-Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) Beeld anp
Tweede-Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie)Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden