Tin uit scheepsverf vervuilt water ernstig

Giftige tinverbindingen uit scheepsverven veroorzaken een zorgwekkende vervuiling van zout en zoet water. Alarmerend is dat purperslakken in de Grevelingen en de Oosterschelde en andere organismen met uitsterven worden bedreigd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit blijkt uit een rapport van het Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ), een onderdeel van Rijkswaterstaat. Het rapport maakt deel uit van de reeks Watersysteemverkenningen.

De tinverbindingen worden gebruikt om aangroei van allerlei organismen (bacteriën, algen, wieren, zeepokken, kokerwormen en mosselen) op scheepshuiden te voorkomen. In Nederland mogen zulke verven sinds 1990 niet meer worden gebruikt op plezierjachten die kleiner zijn dan 25 meter.

Voor grote schepen, dus ook voor de beroepsvaart, is deze verf echter nog toegelaten. In internationaal verband moet er dan ook met kracht worden gestreefd naar een verbod van deze verven, zo wordt in het rapport geconcludeerd.

De toelaatbare hoeveelheid butyltinverbindingen in zoet en zout water en in bodemslib wordt blijkens het rapport fors overschreden. In het bodemslib van zoet water is een concentratie gevonden die vierhonderd keer groter is dan toegestaan. In het bodemslib van jachthavens is de overschrijding 150 keer groter.

Verreweg de meeste tinverbindingen in het Nederlandse zoute en zoete oppervlaktewater zijn afkomstig van zeeschepen. Maar ook in jachthavens, vooral in Zeeland, komen nog veel giftige tinverbindingen voor. Elk jaar aan het begin van het vaarseizoen vertonen de gehalten daar een duidelijke piek. Dat duidt er waarschijnlijk op, aldus het rapport, dat ondanks het verbod vermoedelijk nog oude voorraden verf worden gebruikt. Het toezicht hierop moet volgens het RIKZ worden verscherpt.

In het rapport wordt erop gewezen dat de tinverbindingen als bestrijdingsmiddel zijn toegelaten door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen. Maar in de praktijk blijken de verbindingen een groot risico op te leveren voor allerlei organismen in het water. In feite is de toelating niet verantwoord, aldus het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden