Timothy McVeigh mag toch worden geëxecuteerd

Een rechter in Denver heeft bepaald dat Timothy McVeigh, de pleger van de ergste terreurdaad op Amerikaanse bodem, komende maandag zal worden geexecuteerd....

Van onze correspondent Bert Lanting

De 33-jarige McVeigh, die zes jaar geleden 168 mensen doodde toen hij een overheidsgebouw in Oklahoma City opblies, had aanvankelijk besloten af te zien van verdere beroepen tegen zijn executie. Maar hij bedacht zich nadat de FBI had toegegeven dat zij een stapel documenten uit het onderzoek had gevonden die de advocaten onder ogen hadden gehad.

De FBI-blunder was voor minister van Justitie John Ashcroft aanleiding om de voor 16 mei geplande executie een maand uit te stellen, maar Ashcroft weigerde de terechtstelling nog langer uit te stellen. Volgens hem bevatten de documenten geen gegevens die twijfel zaaiden aan McVeighs schuld. De documenten ging over de vraag of er naast McVeighs handlanger Nichols nog anderen betrokken waren bij de aanslag.

McVeighs advocaten stuurden aan op een nieuwe proces. Volgens hen is het vonnis ongeldig, omdat de FBI de rechtbank in hun ogen heeft 'misleid'.

Rechter Richard Matsch vond echter dat er zelfs geen aanleiding was voor verder uitstel. 'Wat er in de toekomst ook bekend zal worden over mogelijke daden van anderen, dat verandert niets aan het feit dat Timothy McVeigh het instrument van dood en vernietiging was', concludeerde hij. Matsch wees er verder op dat McVeigh zich tijdens het proces nooit heeft beroepen op het mogelijke aandeel van anderen.

McVeighs advocaat Robert Nigh zei dat hij 'uiterst teleurgesteld' was over de uitspraak en kondigde aan dat zijn client in hoger beroep zal gaan. Verwacht wordt dat het Hooggerechtshof in Washington uiteindelijk de knoop zal moeten doorhakken.

Familieleden van de slachtoffers waren opgelucht dat het einde in zicht lijkt. 'Ik ben ermee ingenomen. Ik had op een nieuw uitstel gerekend', zei Lyle Cousins, die zijn vrouw verloor bij de aanslag, voor de Amerikaanse tv. 'Mijn hart gaat uit naar Tims familie, maar ik geloof dat zijn tijd erop zit'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden