Timorezen weg uit VN-complex in Dili

Ongeveer de helft van de naar schatting tweeduizend Oost-Timorese burgers die een veilig heenkomen hadden gezocht in het VN-complex in Dili zijn in de nacht van woensdag op donderdag de bergen in gevlucht....

AFPReuters en AP

De VN hadden woensdag besloten de Unamet-medewerkers te evacueren, omdat er ondanks het afkondigen van de noodtoestand geen einde kwam aan het geweld van de pro-Indonesische milities. Maar een groot aantal VN-medewerkers weigerde te vertrekken. De resterende Timorezen zouden gisteravond onder begeleiding van het Indonesische leger naar het tien kilometer verderop gelegen stadje Dare gaan, waar ze volgens de VN veilig zijn.

Volgens een militieleider Herminio da Silva Costa hebben de pro-Indonesische knokploegen hun geweld woensdagmiddag gestaakt. Hij zei voor de Portugese radio dat ze dat op eigen initiatief hadden gedaan, en niet op bevel van de Indonesische militairen. Silva Costa beschuldigde de VN en de katholieke kerk ervan de uitslag van het referendum over de toekomst van Oost-Timor te hebben vervalst.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan bevestigde dat het 's nachts betrekkelijk rustig was gebleven in Oost-Timor. Toch vond hij de toestand nog niet 'spectaculair' verbeterd. 'Ik had ze aanvankelijk 48 à 72 uur de tijd gegeven en het is duidelijk dat de situatie nog niet bevredigend is.'

Volgens een naar Australië geëvacueerde Unamet-woordvoerder zijn honderdduizenden burgers Oost-Timor ontvlucht. Het centrum van de hoofdstad Dili is volkomen verwoest. 'Het stadshart is platgebrand en leeggeroofd. Een van de grootste banken is afgebrand, de radio is afgebrand, de universiteit is afgebrand.'

Nog steeds komen er nieuwe berichten over de doden die in de loop van de week zijn gevallen. Een van de slachtoffers is de vader van de onafhankelijkheidsleider Xanana Gusmao, die dinsdag werd vermoord - op de dag dat zijn zoon in Jakarta werd vrijgelaten. Gusmao, die in zijn gastenverblijf op de Britse ambassade intensieve besprekingen voerde, werd gisteren pas aan het eind van de dag op de hoogte gesteld van de dood van zijn vader.

Volgens het Vaticaan zijn onder de doden ook veel priesters en nonnen. Het ergste bloedbad was maandag een aanslag met granaten op een kerk in Suai. Daarbij zijn honderd doden gevallen, onder wie drie priesters.

Het Vaticaan riep donderdag de VN op een vredesmacht te sturen om de 'volkenmoord' te stoppen. 'We zijn getuigen van een nieuwe genocide die de katholieke kerk niet spaart', aldus aartsbischop Jean-Louis Tauran. De katholieke hulporganisatie Caritas meldde dat de leider van haar activiteiten in Oost-Timor in Dare is vermoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden