nieuwsBelarus

Timoer werd in Belarus van straat geplukt en gruwelijk gemarteld

In tegenstelling tot andere gemartelde gevangenen werd Timoer na zijn vrijlating uit een Belarussisch detentiecentrum niet naar een gewoon ziekenhuis gebracht, maar naar Kinderziekenhuis nummer 3. Timoer is 16 jaar.

Tom Vennink
Opgepakte demonstranten tonen na vrijlating uit de gevangenis hun verwondingen. Deze hebben zij opgelopen na martelingen door de veiligheidsdiensten Beeld AFP
Opgepakte demonstranten tonen na vrijlating uit de gevangenis hun verwondingen. Deze hebben zij opgelopen na martelingen door de veiligheidsdienstenBeeld AFP

Hij werd afgelopen woensdag door agenten in burger een bestelbus ingeduwd toen hij op weg was naar het huis van een schoolvriendje. In het detentiecentrum moest Timoer knielen. Agenten trokken zijn hoofd aan zijn haren naar achteren en drukten een politieknuppel in zijn luchtpijp. Met de knuppel in zijn keel werd hij op zijn oogkassen geslagen en kreeg hij elektroschokken bij zijn hielen.

Timoer vertelde zijn familie over de martelingen nadat hij enkele dagen geleden ontwaakte uit coma. De diagnose van zijn verwondingen, die Timoers familieleden deelden met twee Belarussische nieuwsorganisaties, paste niet op één regel van het medisch formulier van het kinderziekenhuis, maar neemt zes regels in beslag.

Zijn verhaal is een van talloze ooggetuigenverslagen van martelingen door de veiligheidsdiensten van president Loekasjenko. Ze worden gedeeld door demonstranten en niet-demonstranten die vorige week lukraak van straat zijn geplukt door agenten. Loekasjenko’s regering arresteerde naar eigen zeggen zevenduizend mensen. Een groot deel is de afgelopen dagen vrijgelaten nadat de bevolking volhardde in haar protest en mensen uit Loekasjenko’s staatsapparaat opstapten wegens de martelingen.

Ongeveer honderd mensen worden nog vermist. Er wordt gevreesd voor hun leven na de dood van zeker twee demonstranten.

Alexander Taraikovsky wordt begraven. Hij is overleden tijdens de protesten tegen de verkiezingsuitslagen.  Beeld AP
Alexander Taraikovsky wordt begraven. Hij is overleden tijdens de protesten tegen de verkiezingsuitslagen.Beeld AP

Plassen van bloed

De vrijgelatenen kwamen de afgelopen dagen kreupel, lijkbleek en in tranen tevoorschijn uit de poorten van detentiecentra. Op de Russischtalige nieuwssite Znak beschrijft journalist Nikita Telizjenko hoe hij en medegedetineerden afgeranseld werden terwijl ze vastgebonden op de grond lagen in plassen van bloed. Een man zag hij afgevoerd worden op een brancard. ‘Hij bewoog niet, ik weet niet of hij nog leefde.’ Een huilende jonge vrouw vertelde dat tien bewakers dreigden haar zo vaak te verkrachten dat haar moeder haar niet meer zou herkennen.

Afgelopen weekeinde vonden massale rouwbijeenkomsten plaats voor twee omgekomen demonstranten. Aleksandr Vichor (25) overleed onder onduidelijke omstandigheden tijdens zijn detentie. Hij werd drie dagen vermist. Uiteindelijk vertelden agenten aan Vichors moeder dat ze haar zoon kon vinden in een mortuarium.

De tweede overleden demonstrant, Aleksandr Tarajkovski (34), werd doodgeschoten door een oproeragent, zo tonen video’s die gepubliceerd zijn door persbureau AP. Te zien is hoe Tarajkovski ongewapend en met zijn handen in de lucht voor agenten staat en dan in zijn borst geschoten wordt. Loekasjenko’s regering houdt vol dat Tarajkovski omkwam tijdens een poging een explosief te gooien.

Mensenrechtenorganisaties vrezen tegenwerking bij een rechtsgang wegens de controle die Loekasjenko heeft over de rechtbanken. Een zaak bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens is niet mogelijk, want Belarus erkent dat hof niet. Belarussische mensenrechtenorganisaties zijn van plan zich te wenden tot het Comité tegen Foltering, van de Verenigde Naties. VN-chef António Guterres zei afgelopen weekeinde dat alle getuigenissen van martelingen door de Belarussische veiligheidsdiensten onderzocht moeten worden.

Lees meer over de situatie in Belarus

Dagboek uit Minsk: ‘Het geweld maakt me bang. Maar nu stoppen is oneerlijk’
Aliaksandr Kuushynau (38) is een van de demonstranten die het regime van Aleksandr Loekasjenko aan het wankelen hebben gebracht, voor het eerst in 26 jaar. Hij is getrouwd, heeft vier kinderen en werkt als manager bij een ict-bedrijf. Elke dag vertelde hij de Volkskrant over wat hij zag en meemaakte. Dit is zijn dagboek.

Keihard politiegeweld in Belarus voedt het verzet tegen Loekasjenko’s bewind
Voor het eerst in 26 jaar wankelt het Belarussische regime-Loekasjenko. Steeds zwaarder politiegeweld heeft nog meer verzet uitgelokt bij de bevolking, nu ook van inwoners betrokken bij Loekasjenko’s systeem.

Loekasjenko’s telefoontjes met Poetin duiden eerder op paniek dan op een groot zelfvertrouwen
Loekasjenko krijgt geen menigte meer op de been, zelfs niet als hij betaalt. Medewerkers van staatsorganisaties en bedrijven sluiten zich bij de demonstranten aan, en ook telefoontjes met Poetin lijken eerder uit paniek geboren dan uit berekening. Toch durven de demonstranten nog niet te vertrouwen op de overwinning. De politie kan zo weer gaan schieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden